2010. március 31., szerda

Szerda este - Édesapámékkal

A tegnap este írtam hogy édesapámmal baleset történt és mára már itt van közöttünk. Részleges bokaszalag szakadása van és elég csúnyán bevérzett a lába, de mégis eljött, ill. elhozták. Evódia hozta el hozzánk és innen viszik holnap tovább Újfehértóra. Lassan-lassan erősödik. Édesanyámmal együtt érkeztek hozzánk még az esti összejövetel előtt, úgyhogy ma este itt szolgáltak Érszőllősön.
Én még a délelőtt elmentem Tasnádra hogy a szombati gyermek missziós alkalmat előkészítsem. Voltam az iskolákba ahová meghívókat vittem és talán holnap is elmegyek még, mert nem tudtam mindenkit elérni ma.
Hála az Úrnak meghallgatta az imádságainkat és úgy rendelkezett, hogy azt a bűn rossz utat, ami Érszőllős-Tasnád között volt rendbe kell hozni. Az út felét már leaszfaltozták.
Tasnádról már ilyen út vezet hozzánk

Szerda délután -Találós kérdés

A "Békehírnök" március 14.-i számának a 8. oldalán az a kérdés hogy: Milyen pártot vagy jelöltet támogassak? és rögtön a válasz is meg van rá: "Olyat, amelyik állításai ellenőrizhetők számodra is, életvitele, felfogása és erkölcse elismerésre méltó, a múlt értékes erkölcsi, szellemi és kulturális kincseit nem akarja felszámolni, az ország egységét nem akarja még tovább darabolni, számára fontos a harmonikus család, a férfi és a nő egészséges szerepek hangsúlyozása"

Én  az egyik párt(ha már pártot említ a kérdező) alapító nyilatkozatában az alábbi gyöngyszemet találtam:

„Valljuk, hogy nemzetünk erkölcsi megerősödése csak a krisztusi tanításon alapulhat, és ehhez a magunk eszközeivel politikai pártként hozzá is akarunk járulni. Ebben a megújulásban kiemelt szerep hárul keresztény közösségeinkre, egyházainkra, amelyek évszázadok óta, jóban és rosszban egyaránt bizonyították, hogy nemzetünk végső lelki, szellemi és kulturális bázisául szolgálnak. Számunkra a nemzeti identitás és a kereszténység egymástól szét nem választható fogalmak.”

Ez az idézet vajon honnan van?

Szerda - Egy kezdeményezés amit sokan aláírtunk, de még nem elegen

Aláírásgyűjtés: .SIC legfelső szintű domaintartomány a székely kultúráért ITT


2010. március 30., kedd

Kedd - Újra folyik a víz a csapból

Azért mondom írom hogy újra mert vasárnap este elzárták a főcsapokat a falunkban, technikai okok miatt és úgy volt hogy 3 napig nem lesz víz, míg tartanak a szerelési munkálatok. Igyekeztünk felkészülni és minden edényt megtöltöttünk vízzel, még egy 200 literes hordót is amit Ferenczi János szerzett valahonnan. A tegnap nem is jelentett problémát, de ma miután újra folyik a csapból a víz, el kell döntsük hogy mit csinálunk a tartalékolt vízzel. Használjuk el mert többé már nem zárják el a vezetéket vagy mégis? Ugye milyen érdekes? Hány ember örülne mondjuk Afrikában ha ilyen gondjai lennének...
Ma este beszéltem édesanyámmal aki elmondta hogy édesapámat megint egy baleset érte. Mikor lelépett Székelyudvarhelyen  a járdaszegélyről hanyatt esett és még a bokáját is csúnyán megütötte. Imádkozni kell érte, hogy erősödjön meg.

2010. március 29., hétfő

Hétfő - Egyik másik levél ijesztő...

Ma este ahogy megnézem a postafiókomat hát találtam benne egy levelet, ami elsőre eléggé megijesztett. Ezt olvastam:

Efraim!

Küldöm a konferencia részletes programját. Kiemeltem azokat a
részeket, mikor ti szolgáltok. Remélem, bírni fogjátok!

Imádkozunk értetek. Várunk szeretettel:

Merényi Zoltán


Hirtelen arra gondoltam hogy valamiről megfeledkeztem. Lehet hogy valamit korábban megígértem, de aztán kiment a fejemből. Mivel voltam már hasonló helyzetben, ezért igyekeztem utánagondolni az eseményeknek, de sehol semmi nem jutott eszembe. Végül elszántam magam hogy megírom a válaszban azt, hogy nem tudok arról, miszerint nekem közöm lenne ehhez(Békési fjúsági konf.) a konferenciához ,de talán Budai Lajos a sógorom lesz az egyik előadó.
Nemsoká érkezett is a válaszban az ügy megfejtése: Csóka Efraimnak(pünkösdi pásztor Kiskőrösön) szánták a levelet, de nálam landolt. 
Egészen megkönnyebbültem, mert ezek szerint csak nem vagyok annyira feledékeny mint amennyire első ijedtségemben gondoltam. Hála az Úrnak hogy vannak még Efraimok, de azért nálam idősebbet itt a Kárpát medencében nem ismerek..:)
   A Lászlókat viszont sajnálom, mert amit egyik druszájukról, a volt Királyhágómelléki ref. püspökről mostanában olvasni lehet az szánalomra méltó...

A Királyhágómelléki református püspök felesége, Tőkés Edit válópert nyújtott be a nagyváradi bíróságon, melyben hűtlenséggel vádolja férjét. Válóperi kérésében az asszony számtalan kalanddal gyanúsítja Tőkés Lászlót, elmondása szerint erről kollégái is tudtak, szükség esetén pedig bizonyítani is tudja ezeket szerelmes levelekkel, SMS-ekkel és egyéb jegyzetekkel. A nő állítása szerint 25 éves házasságuk során szellemi trauma és terror áldozata volt, férjének abszurd szokásai voltak, mint például, hogy írásban kommunikált családjával.

2010. március 28., vasárnap

VIRÁGVASÁRNAP

A tegnapi kongresszus után annyira fáradt voltam mire hazaérkeztem, hogy anyósomékkal -akik a tegnap délben érkeztek és ma menrtek el - is éppen csak néhány szót váltottunk és már tértem is nyugovóra. Mivel a tegnapi kongresszuson is engem választottak napi jegyzőnek(ez már mindjárt hagyomány lesz), egész végig kellett figyelni, fogalmazni és beírni a laptopba az anyagot. Néhány oldal után már az is megfordult a fejemben hogy a következő kongresszuson csak azután fogok megjelenni, ha már megválasztották a napi jegyzőt:)
Na tehát mindez magyarázat arra hogy a tegnap este miért feküdtem le már 11 órakor...
Ma reggel viszont már kipihenten ébredtem és jókedvűen indultam a szolgálatba. Délelőtt Kéczbe mentem a magyar testvérekhez, ahol együtt szolgáltunk Rend Jenő testvérrel, akit a lánya(17 éves) is elkísért. Délutánra Szilágypérba mentem ahol úrvacsorai alkalmunk volt a testvérekkel, de a barátkozók(készülnek a bemerítésre) is jöttek mind ott voltak.
Az esti alkalomra, hat órára már hazajöttem, de addigra apósomék már hazamentek. Itthon a János ev. 12:39-50 alapján hirdettem az igét a gyülekezetben, ahol bizonyságtételekre és egyéb szolgálatokra is sor került.
Készülünk az ünnepre...
Alább beillesztek két éneket amit a tegnap énekeltünk a kongresszuson. Sajnos csak a Blackberry telefon volt nálam(az N95-ösöm itthon maradt) és annak elég gyenge a videofelbontása, de az ének talán érthető...

2010. március 27., szombat

Szombat este - Kevesebbet alszunk egy órával, de Virágvasárnapra ébredünk

Ugyanis vasárnap hajnalban az órát nyári időszámítás szerint előre kell vinni 60 perccel.
Hamarabb pedig nem nagyon tudunk lefeküdni hiszen csak néhány perccel ezelőtt érkeztünk haza a kolozsvári munkakongresszusról.

2010. március 25., csütörtök

Csütörtök - Valamit körmölök

arról, hogy vendégekkel áldott meg minket az Úr. Már a tegnap esti vacsora jól elnyúlott a beszélgetések és az imádságok miatt, de a ma reggeli is hosszabb volt mint szokott, pedig a feleségem már nem is volt velünk. Ő már nyolc óra előtt elment az egyetemre és csak holnap estére jön haza.
Az áhítat és a reggeli elfogyasztása után a vendégek elindultak Gyergyószentmiklósra, de egy darabig én is velük mentem. Együtt néztük meg azt a táborhelyet(Tusza) ahol a tavaly nyáron voltunk a gyerekekkel.

Mivel nekem is vissza kellett valahogy jönnöm, ezért Ferenczi János testvérem jött utánunk a mikrobusszal. Nagyon szép napos időnk volt, kimondottan kirándulásra való idő, ezért csak délután két órakor váltunk el vendégeinktől Csucsánál. Ők Gyergyó felé mi pedig hazafelé vettük az irányt, de Élesdnél elkanyarodtunk Szilágynagyfalu felé hogy szemügyre vegyük szövetségünk egyik táborát, a Sólyomkővári tábort. Ott jól be volt zárva minden, nem hiányzik semmi, de a vihar nagy pusztítást végzett a kis erdőcskében a forrás mellett.


Több fa gyökerestől fordult ki míg a többi derékba tört. Szomorú volt látni, de az vigasztaló hogy az elültetett fenyőfa csemeték szépen fejlődnek, növekednek.

2010. március 24., szerda

Szerda este - Vendégekkel

Délelőtt Judittal és Virággal megjártuk Debrecent, mert a kicsit a védőnő valamilyen oltásra rendelte be. Végül azonban kiderült hogy feleslegesen, mert semmilyen elmaradása nem volt a kötelező oltások tekintetében. Azonban mégsem volt hiábavaló az utunk, mert sikerült még azt-azt elintézni. Ja és ha már ott voltam, akkor elmentem a fodrászhoz is.
Virágom elalvás előtt és...
alvás közben is énekeket hallgat. Szereti.
Délután négyre már itthon is voltunk. Az esti összejövetel hét órakor kezdődött, amire néhány perces késéssel a vendégek is megérkeztek. Dr.Kovács Géza és a felesége Ildikó szolgáltak közöttünk ezen az estén és mindketten a megfeszített Krisztust hirdették.

2010. március 23., kedd

Kedd este -Vendégváró

Ha az Úr is úgy akarja, akkor holnap vendégek érkeznek. Dr. Kovács Géza és a felesége Ildikó látogatnak meg és így együtt leszünk az esti összejövetelen is. Azért imádkozunk, hogy az Úr áldja meg őket közöttünk!

Kedd - Pályázni kell

Hargita megyében megnyílt a pályázati lehetőség ifjúsági programok számára, amelyen jogi személyiségű gyülekezetek is részt vehetnek. Táborozásra(Harita Tábor), ifjúsági konferenciákra, és egyéb programokra kellene ilyen vissza nem térítendő támogatást igényelni. Akiket ez érint látogassanak el erre az oldalra. Ide másolom a felhívást kedvcsinálónak...


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Ifjúsági tevékenységeket támogató program a 2010-es évre

A támogató intézmény megnevezése: Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda, Szabadság tér 5 szám, adószám: 4245763, tel: 0266-207700, fax: 0266-207716, ill. e-mai: info@hargitamegye.ro.
Pályázhatnak: Jogi személyiséggel rendelkező, Hargita megye területén ifjúsági tevékenységet folytató alapítványok, egyesületek, szervezetek és egyházak.
Jogszabály: Az általános érdekeltségű nonprofit tevékenységekre közalapokból kiutalt vissza nem térítendő támogatásokról szóló 350/2005-ös törvény.
Támogatott tevékenységek:
·        Székelyföldi kirándulások szervezése gyerekeknek és fiataloknak
·        a Beszterce Naszód, Temes, Kolozs és Fehér megyék szórványközösségeivel partnerségben szervezett ifjúsági tevékenységek
·        tanulmányi vetélkedők iskolásoknak és óvodásoknak
·        az önrész támogatása a más intézményekhez benyújtott pályázatokhoz.
A 2010-es évre előirányzott keretösszeg: 90.000 lej
A program futamideje: a 2010-es év.
A pályázatok leadási módozata és határideje:
A pályázatok Hargita Megye Tanácsának iktatójába tevődnek le, Csíkszereda, Szabadság tér 5 szám, 23-as iroda, valamint elektronikus formában a sillocsilla@hargitamegye.ro email címre. Leadási határidő: 2010. április 15, 15.00 óra
A vissza nem térítendő támogatás igényelhető:
A Hargita megyei ifjúsági programmal kapcsolatos dokumentációban leírtak értelmében kitöltött pályázati űrlap alapján, amely a www.hargitamegye.ro oldalon megtalálható, illetve Hargita Megye Tanácsának székhelyéről lehet beszerezni, cím: Csíkszereda, Szabadság tér 5 szám, 208/A iroda, kapcsolattartó személy Silló Csilla Mária, telefon 0266-207700/1308, e-mail sillocsilla@hargitamegye.ro.

2010. március 22., hétfő

Hétfő - Már itthon vagyok

Hajnali egy óra után érkeztünk haza, ami után nem volt már erőm beszámolót írni, de most pótolom a mulasztást.
Tegnap reggel hét órakor indultunk el a feleségemmel Gyulára a Körösvidéki Baptista Énekkarok 13. találkozójára, melyre még januárban meghívtak igehirdetőnek. Azon ritka alkalmak egyike volt ez a szolgálati út, amikor a feleségem is elkísért. Azon túl hogy szeret velem lenni, az is motiválhatta hogy ott lakik a gyerek-ifjúkori barátnője Perlakiné Vass Ildikó, akivel szeretett volna találkozni.
Fél tízre érkeztünk meg az imaházhoz, ahol már várt ránk a lelkipásztor Matuz József testvér, akivel aztán együtt mentünk a találkozó helyszínére, a gyulai művelődési házba.
Itt már a kb.100 tagú összevont énekkar gyakorolt és miután elfoglaltuk a helyünket már meg is kezdődött az alkalom, ami egybeesett  Erkel Ferenc bicentenáriumával és J.S.Bach 325. éves születésnapjával. Több karvezető is közreműködött az énekek előadásában, de az orgonánál csak Tóka Szabolcs(az ő édesanyja és az én apai nagymamám édestestvérek voltak) volt, akit a rendezvény díszvendégeként mutattak be. A fia Ágoston is ott volt aki önálló orgonajátékkal szolgált.
Tóka Szabolcs kimondottan erre az alkalomra írt egy zeneművet énekkarra, gyerekkarra és zongorára, aminek a címe a "Lélek gyümölcse" volt. Tehát ez alkalommal került sor e darab ősbemutatójára. Nekem nagyon tetszett az ének és egy kis részletet fel is vettem belőle a telefonommal. Ha majd meg lesz a DVD akkor talán majd az egész darabot felteszem ide.
A délelőtti alkalom közepe táján került sor az igehirdetésre, amelyhez az igét a Kolossé 3:15-17 ből olvastam. Az Istennek éneklés előfeltételeiről, céljáról és gyümölcseiről beszéltem. Mivel az előre meghatározott 30 perces időkeretbe belefértem, ezért röviddel 12 után már mehettünk is ebédelni. Sok rokonnal(Kónya, Kiss) és ismerőssel(innen erdélyből, zilahról elszármazottak) volt lehetőségem találkozni, beszélgetni.
A délutáni alkalom 3 órakor kezdődött és a keret tulajdonképpen ugyanaz volt mint délelőtt, sok énekkari szám, közös énekekkel és az igehirdetéssel a középpontban, annyi különbséggel hogy jóval többen voltak(kb. 400-500 személy) mint délelőtt. A délutáni igehirdetésem alapigéje az I.Krónika 15:25-16:7 volt. Ekkor már főleg az evangelizáláson volt a hangsúly. Dávidnak vágya volt az hogy az Isten jelenlétét szimbolizáló frigyládát minél közelebb tudja magához, ezért vitte Jeruzsálembe. Nekünk pedig nem egy szimbólumot hanem egy személyt az Isten Fiát Jézust kell befogadjuk. A léviták(erre születni kellett) érinthették meg a frigyládát és ugyancsak közülük kerültek ki az Úr szolgái, az énekesek és a zenészek is. De közéjük "keveredett" egy idegen is a gáti  Obéd-Edom. Ma is születni kell, újjászületni ahhoz hogy valaki a szent munkára alkalmas legyen és nincs kizárva ebből a lehetőségből egy "idegen" sem.
Miután a délutáni alkalomnak is vége lett, a találkozások és beszélgetések után, a Perlaki család vendégei voltunk vacsorára. Onnan este nyolckor Debrecenbe indultunk a lányainkért és hazavittük az idős Vass házaspárt is(Ildikó szüleit), akikkel jó és tartalmas beszélgetésünk, imádkozásunk volt útközben.
Este 10-re érkeztünk(itteni idő szerint 11-kor) Debrecenbe és miután magunkhoz vettük a mieinket indultunk is haza. Hála az Úrnak itthon is mindent rendben találtunk!
Áldassék az Ő neve!



A kétegyházi fúvószenekar ad térzenét a délutáni összejövetelt megelőzően a művelődési ház előtt
 az összevont énekkar

2010. március 20., szombat

Péntek után Szombat - Szultán evett nyulat

A tegnap reggel elvittem Juditot és Tirzát Debrecenbe, mert a nagyobbiknak lejár 31-én az útlevele. Azonban a határra érve derült ki hogy a kicsinek is lejárt az útlevele, már a tavaly októberben. Igaz hogy már akkor csináltattunk neki személyi igazolványt, de az sajnos a feleségem táskájában maradt, csak a lejárt útlevelet adta ide. Na ennek megfelelően félreállítottak, leellenőriztek, jegyzőkönyvet készítettek és a lejárt útlevelet bevonták, de végül elengedtek. Utunk egyenesen a városházára vezetett ahol apósom már várt, mert az ügyfél fogadásra ő kért időpontot.

Miután végeztünk, a gyermekekkel apósom hazaindult én pedig tanultam, ügyeket intéztem és indultam is haza, mert estére vendégeket vártunk. Erdő Endre testvér érkezett hozzánk feleségével együtt.

Mire hazaértem, már a Dacia rendbetétele is megtörtént a Ferenczi János testvér jóvoltából. Teljesen újba kellett tenni az első futóművet és ő még a hét elején elvállalta, hogy itt az udvaron megszereli. Hát tényleg jó és precíz munkát végzett. Ezek után csak azon gondolkodom, hogy miért jártam én eddig sok km-re ehhez vagy ahhoz a szerelőhöz...
Erdő Endre tv. itt szolgált Érszőllősön, én pedig Micskére már a Daciaval mentem bibliaórát tartani. Este hazafelé jövet az Úr megemlékezett a kutyámról(Szultán) és egy nyulat küldött neki vacsorára. Úgy történt hogy semmiképp sem tudtam kikerülni az úton keresztbe száguldó nyulat, mert szemből is jött egy autó. Már-már attól féltem hogy széttöri a lámpát, de végül a kereket célozta meg. Rögtön eszembe jutottak azok a fürjek, melyek a pusztában csak úgy lehullottak Izráel fiai elé. Én is megálltam és miután megállapítottam, hogy a nyúl menten szörnyet halt(a vére benne maradt) és ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan, hazahoztam a kutyámnak. Reggelre csak egy kis szőrcsomó maradt a nyúlból.
 Ma délelőtt Erdő Endre testvér és a felesége haza indultak én pedig többnyire készültem a holnapi vendégszolgálatra(Ha az Úr is megsegít és úgy akarja akkor Gyulán fogok szolgálni a művelődési otthonban, Matuz József lelkipásztor társam. meghívásának eleget téve), de azért még egy délutáni kirándulást megejtettünk a lányokkal(Mirjám és a barátnője Ferenczi Lídia).

2010. március 18., csütörtök

Csütörtök

Kora délután felkeresett Kovács Lóránt, aki gyülekezetünk egyik hozzátartozója. Elég tartalmas beszélgetést folytattunk. Miután megosztotta velem a kérdéseit és gondjait, ezeket az Úr elé vittük és imádkoztam érte.
Röviddel ezután már jöttek is a tinik fél ötre, akikkel tovább folytattuk a már korábban elkezdett bibliatanulmányt.
Este hétre Szilágypérba mentem, ahol vendégeket is találtam a gyülekezetben Ilyés Mátyásék személyében. Az alkalom után meglátogattam Zsombort, aki januárban döntött az Úr Jézus mellett és nemrég korrekciós műtéten(kivették lábából és kezéből a csavarokat) esett át. Hála az Úrnak erősödik testében és növekedik lélekben. Áldott legyen az Úr!!!

2010. március 17., szerda

Szerda este - Monospetri

Ma délután beteglátogatás és úrvacsorai közösség volt a program. Füstös Irénke testvérnőt látogattam meg és utána még arra is volt idő hogy a fiánál(Ernőnél) megnézzem a számítógépet aminek az volt a baja hogy egyszerűen nem akart elindulni. Hát nem is tudott szegény, mert annyira belepte a por a gép belsejét, csoda hogy nem sült le valami. Mikor mondtam hogy időnként ki kell porszívózni a gépet, az volt a válasz hogy nem mondta nekik senki. Hát akkor most mondom(írom) mindenkinek akinek gépe van és még nem bontotta ki hogy jó lenne bele nézni már, mert lehet hogy nemsokára leáll a gép és kell vinni a szervizbe, ahol sokkal drágábban szív a gép...
Miután kiporszívóztam a gép belsejét, azonnal elindult a rendszer. 10 perces munka volt csupán...

Estére Monospetribe mentem a Bodor testvér meghívására evangelizálni. Ifj. Híri János testvér is elkísért és csak 10 óra után jóval érkeztünk haza, mert még vacsorára is ott marasztaltak a kedves vendéglátók.
 Az imaház Monospetriben

Szerdarhívum

Ma ahogy rendet csináltam a gépemen hát néhány régebbi(blogolás előtti) felvételen akadt meg a szemem. Ezek közül idevágtam édesapám 3 versét, amit a 2006-os családi karácsonyunkon mondott el...

Szerda -Dombi Mátyást most műtik

Közép-Európai idő szerint ma 10 órakor kezdődik Bécsben a Dombi Mátyás műtétje. Ő az a margittai gyülekezetből való 12 éves kisfiú, aki az elmúlt nyáron volt velünk táborozni, de nemrég rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a térdében. Ezekben az órákban műtik. Tehát aki most olvassa kérem hogy imádkozzon érte és az orvosokért is.
Aki többet szeretne tudni erről, az ide kattintson.

2010. március 16., kedd

Kedd este - Ismét imádkoztunk

Ma délután Ferenczi János testvér szétszedte a Dacia első futóművét és kijelölte azokat az alkatrészeket amelyeket holnap reggel meg kell rendelnem. Eddig külön szerelőhöz kellett mennem, ha az autóval baj volt, de az Úr megkönyörült rajtam és helyben rendelt az autónak ápolót. Áldassék az Úr neve!
Este héttől imaközösségben voltunk, ahol gyülekezetünkért és másokért könyörögtünk. Az Úr meghallgatott minket, hiszem!

Marcius 15-en Mirjammal kettesben, de vajon hol?

Hát Both Erika eltalálta, hogy Budapesten voltunk... Debrecenig autóval, onnan pedig vonattal mentünk fel a fővárosba már kora reggel. Minden jelentősebb helyet felkerestünk a Nemzeti Múzeumtól a Pilvax kávéházig, hogy képben legyen a lányom e nemzeti ünneppel kapcsolatban is. Jó volt. Megérte. Együtt voltunk. Hála az Úrnak!

Kirandultunk és a végén vacsoráztunk



Liszt Ferenc képe alatt a Nemzeti Múzeumban


































A múzeum lépcsőjén

Az Erzsébet hídon

"A haza bölcse" Deák Ferenc szobra alatt
Korabeli lovas huszárok előtt
 A Lánchídon

Kakastollas csendőrök a Jobbik ünnepi rendezvényén
Délután visszamentünk a Nemzeti Múzeumba, mert ma ingyen lehetett látogatni
 Vacsora közben: Apa és...


a lánya

2010. március 14., vasárnap

Vasárnap - Úrvacsora- Gyermekbemutatás-Evangelizálás

Füstös Gyula testvér délelőtt Micskére, onnan Kéczbe, majd estére Érmihályfalvára ment a TELEK záró alkalmára. Én délelőtt és délután is itthon voltam. Délelőtt úrvacsorai alkalmunk is volt, délben március 15-re emlékeztek az iskolások a műv. házban, ahol Mirjám is szavalt, este pedig ifj.Híri Jánosék legkisebbik gyermekének(János) a bemutatására került sor. Mire az énekkar elénekelte az "Áldjad meg..." kezdetű éneket, már Dániel Zalán testvér is megérkezett. Ő hirdette ma este az evangéliumot. A naini ifjú feltámasztásának a történetét olvasta fel és hála legyen az Úrnak azért, hogy mindenki számára érthető világos és erős üzenet érkezett általa. Urunk áldása legyen rajta!

2010. március 13., szombat

Szombat este

Budai Lajos volt a vendégünk és az ApCsel.16_ból a Filippi börtönőr megtérésének a történetét olvasta fel. Először Füstös Gyula testvérnek is volt megtérésre buzdító üzenete, azután Budai Pálma szavalt, majd a feleségem bizonyságtétele után következett az igehirdetés. De mindez közvetítve is volt ezen oldal jobbik ablakában.
Holnapra ha az Úr is megsegít és élünk Dániel Zalán testvért várjuk, hogy hirdesse közöttünk Krisztust mint megfeszítettet.

Szombat délelőtt

Érmihályfalvára mentünk Füstös Gyula és Gombos Miklós testvérekkel, hogy tovább folytassuk a tegnap elkezdett témát. Ma már csak azok voltunk együtt akik a Bihar megyében szolgálunk(kivéve Kiss Zoltán), mert a többiek Erkeden gyülekeztek...
A tartalmas szolgálat, eszmecsere, imádkozás után délután öt körül értünk haza, mert az ebédet is elfogadtuk az érmihályfalviak részéről.

Péntek este - Alszom rá egyet...

A mai nap nagy részében az erkedi testvérek vendégszeretetét élveztük és a magyarországi szolgatársakkal gyakoroltuk a közösséget. A mai előadás címe: "Krisztus jelleme bennünk" volt és dr. László imre testvér tartotta a maga szangvinikus módján mindent elsöprő lendülettel. Nagyon kellett figyelni, hogy a sok poén közül a lényeget kihámozzuk, de végül sikerült és ebbéli erőfeszítésünkben nagy segítséget jelentett, hogy megkaptuk az előadást nyomtatott formában is...
Erkedről este hat órára érkeztünk haza és úgy egyeztünk meg az én szolgatársammal, Füstös Gyula(Füstös Ernő és Füstös Lajos első unokatestvére) testvérrel, a hajduböszörményi baptista lelkipásztorral, hogy ő szolgál ma este nálunk az evangelizáción, én pedig elmegyek Kéczbe a roma testvérekhez, mert Ferenczi Béla testvér ma este éppen máshol evangelizált. Így is történt.


2010. március 11., csütörtök

Csütörtök - távirati stílusban

A feleségem ma reggel elment Debrecenbe az egyetemre és én maradtam itthon a gyerekekkel. Azért írom többesszámban, mert Tirzát visszahozták az óvodából, annyira beteg volt. Elkapta őt is a járvány és ha ő beteg azt nehezen viseli.
Délután fél öttől a tinikkel foglalkoztam, majd este héttől már evangelizáltunk. Ma este Borzási istván testvér hirdette az igét a Malakiás 3:13-18(Károli ford.)-ból.
Vacsorára ifj. Híri János testvérék vendégei voltunk.

2010. március 10., szerda

Szerda -Tanácsülés után

Az Úr meghallgatta az imámat mert elég frissen ébredtem reggel és ha egy kicsit késve is de megérkeztem a tanácsülésre. Majdnem három óráig tartott és végül ebéddel zártuk a szövetségi szintű megbeszélést. Onnan igyekeztem haza, mert itthon ma estével kezdődően evangelizációs sorozatot kezdtünk és ma éppen nekem kellett szolgálni. A 2Pét 3:1-13 ból szolgáltam, ami most már a jobb oldali erszollos TV ablakban is látható. A hang egy kicsit visszhangzik, mert itthon a gépen elfelejtettem lehúzni a hangszórót, de holnap este majd jobban figyelek. Holnap este, ha az Úr is jónak látja akkor Borzási István lelkipásztor társam fogja hirdetni az evangéliumot.

Keddről szerdára térve...

...hazaérkeztem Kolozsvárról. Még délután 5 órakor indultam el az ifjúsági evangelizációs alkalomra, ahová öt fiatal is elkísért. A Lukács ev. 7:11-17 alapján hirdettem a Krisztus evangéliumát a több mint 80 fiatalnak akik különféle háttérből jöttek. Megérte elmenni olyan messze az evangéliummal és a szolgálat után következő őszinte töredelmes imádságok is arról győztek meg, hogy nem volt hiábavaló ez az út. Igaz hogy hajnali fél kettőre értünk haza elég fáradtan, de annál jobban esik a pihenés.
Add Uram hogy rövid idő alatt sokat tudjak aludni, mert reggel szövetségi tanácsülésre kell menjek Nagyváradra(persze csak ha Te is úgy akarod)! Ámen!

2010. március 8., hétfő

Mi az hogy nők napja?

II. Internacionálé VIII. kongresszusának egyik fő célkitűzése, ami 1918-ban vált valóra. A lényege az volt hogy a nők emancipációját elősegítse... Ez mára egy össznépi mozgalommá fejlődött, nemsokkal a Valentin(Bálint) nap után következik, melynek az alkalmi árusok talán jobban örülnek mint a nők.
Na szóval a fentiekből is kiderült, hogy én némi malíciával viseltetek az ilyen munkásmozgalmi örökségek iránt, de... a feleségemről ilyenkor is elmondom, hogy:

Nála szebb és nekem valóbb NŐ nincs a világon,
célja hogy öt gyerek után is csinos maradjon.
A férjének hűséges segítőtársa,
gyermekeinek gondos anyja,
szüleinek szemefénye,
tanárainak kedvence
és még hosszasan sorolhatnám
mi mindenben a legjobb Mártám...

De most csak annyit írok
amennyit a szívem dobog:
Ő annyira szeret engem
hogy nem múlt el a SZERELEM!

(Nem nők napjára, hanem csak úgy...)

Hétfő - Visszatekintő

Mivel édesapámat gerincbántalmak gyötörték, ezért csütörtökön és pénteken délelőtt elvittem Tasnádra az ottani gyógyvizes fürdőbe. A 70 fokos(hűteni kell) sós víz megtette a hatását, mert a kúra után már jobban érezte magát édesapám. Mikor péntek délben hazaérkeztünk, már várt minket Magyarremetéről egy házaspár, akik azért jöttek hogy elvigyék édesapámat a hétvégére evangelizálni. Ő tehát Remetére, én pedig Micskére indultam, ahová Judit, Mirjám és Jémina is elkísértek. Ugyancsak Micskén voltam a tegnap délelőtt és délután is, de délután már kilenced magammal mentem, mert onnan már Köröskisjenőre igyekeztünk azokkal akik az evangelizáló alkalomra kísértek el Érszőllősről. A Ján. ev.5. részéből hirdettem az evangéliumot abban a gyülekezetben ahol még soha nem jártam. Dániel Zalán szolgatársam ott a lelkipásztor. Este tíz óra után érkeztünk haza.
 
A szépen felújított imaház belülről


A velem jött kis csapat szolgálat közben

2010. március 4., csütörtök

Csütörtök - Szilágypér

A tegnap este miután Hadadnádasdon vége volt az ev. alkalomnak, el akartam menni Szilágycsehbe(20 km) édesapámért, aki éppen ott evangelizált, hogy elhozzam hozzánk. Azonban Nagy Árpi rögtön felajánlotta hogy majd ő elhozza édesapámat, én csak nyugodtan menjek vacsorázni Kürti Barnáékhoz. Úgy is volt amint az alábbi képek is tanúsítják egy nagyon kedves és "magunkfajta" család vendégei voltunk. Onnan aztán már édesapámmal együtt jöttünk haza.
Ma este pedig már Szilágypérban evangelizáltunk édesapámmal. Ha lesz időm akkor majd a hangfelvételeket is feltöltöm majd. Vacsorára az Erdei család vendégei voltunk.Csak nemrég érkeztünk haza... Áldott az Úr!!!

Vendeglatoinknal Kurti Barnaeknal

Sent via BlackBerry from Vodafone Romania

Evangelizacion Hadadnadasdon

Sent via BlackBerry from Vodafone Romania

2010. március 2., kedd

Kedd este - imaközösségben

Ma délután beteget látogattam és úrvacsorát vittem Tőtős Anna testvérnőnek, aki már jó ideje készül hazamenni.
Este kevesebben voltunk a megszokottnál az imaközösségben, így kevesebb felé oszlott a teher, de mégis jó volt együtt lenni. Imádkoztunk az éppen most folyó evangelizációs alkalmakért, gyülekezetekért, igeszólókért és konkrét személyekért akiket az Úr ránk bízott.

Kedd - Közlemény

Minden további érdeklődést megelőzve ezúton is tudatom, hogy Luczi Barna nem a mi gyülekezetünkhöz tartozik!!! Ő is érszőllősi, de más egyház tagja. Tehát nem az érszőllősi baptista gyülekezet nevében küldött leveleket baptista pásztoroknak. Sajnálatos módon ezt rendszerint elfelejti közölni leveleiben, amikor baptista gyülekezeteket vagy pásztorokat keres meg.

2010. március 1., hétfő

Hétfő - Március elseje - Jémina(a harmadik lányunk) 7 éves

Ma délelőtt 10 órától Paptamásiban voltunk együtt azokkal a lelkipásztorokkal, akikkel minden hónap első hétfőjén közösséget ápolunk. Albert István Zsolt volt ezúttal a házigazda és semmiben sem szűkölködtünk. Igen jó és hasznos volt e testvéri találkozó ahol megosztottuk egymással gondolatainkat, munkánkat, terheinket, egyszóval magunkat. Miután egymásért, az éppen soron lévő evangelizáló alkalmakért és az azon szolgáló testvéreinkért imádkoztunk, hazaindultunk. Ekkor már délután négy óra is elmúlt. Félix testvéremet meghívtam még egy rövid szolgálatra hozzánk, hogy a családi hálaadó ünnepség keretében az Úr szolgájaként áldást mondjon az éppen ma 7 éves kislányunkra Jéminára. Velünk együtt imádkozott még Gréti és a kislánya is Margittáról, akik ugyancsak a vendégeink voltak Áldott az Úr!                                ...minket is.


Jéminának az volt a szülinapi kívánsága, hogy a tortája egy fát ábrázoljon. Amint a képen is látható ez a kívánság valóra vált a szalárdi Kelemen(Lukács) Enikőnek köszönhetően.



Vasárnap - Én sem hazudtam és a rendőrnek is igaza lett.... utólag

Micskén át Várasfenesre igyekeztem amikor reggel elindultam itthonról. Délelőtt a micskei gyülekezetben szolgáltam, a Mt.19:16-26 alapján. Délben a Hubert testvérék vendégeként Tripó Istvánéknál(szabadidejében polgármester) ebédeltem és ezután indultam tovább az esti evangelizációra Várasfenesre. Útközben telefonon Pardi Félix szolgatársammal váltottam néhány szót, aki 3 estén(hétfő,kedd,szerda) keresztül hirdette ott az evangéliumot. Ő mondta hogy nagyon rossz az út Váradtól Belényesig, ezért számoljak több időt az útra. Hát azt kell mondjam hogy többszörösen is igaza volt. Majdnem lépésben haladtam a kocsisorral Félix fürdőtől a rossz út miatt, de hála az Úrnak, idejében indultam el. Nem is nagyon lehetett előzni sem, mert állandóan jöttek szemből is az autók.
Egyik pillanatban úgy döntöttem hogy megelőzöm az előttem szerencsétlenkedő(minden kátyú előtt megállt és miután egyesbe kapcsolt csak akkor kezdte kikerülni a gödröt) Dáciát. Igen ám, de közben ő is gyorsítani kezdett, mert egy kicsit kellemesebb szakasz következett és ezért csak az előzést tiltó tábla után tudtam elébe vágni. Több sem kellett az éppen ilyen prédára váró lesben álló rendőröknek és azonmód a nyomomba eredtek. Én csak azt vettem észre néhány száz méter megtétele után, hogy valahonnan hátulról egy veszettül csillogó-villogó rendőrautó igyekszik engem megállásra késztetni. Hát megálltam és mikor odajött hozzám a rendőr megindult a párbeszéd:
- Jó napot kívánok XY főtörzsőrmester vagyok és  kérem a papírjait!
-Jó napot, itt vannak.
-Tudja ön hogy tiltott helyen előzött?
-Ééééén? Nem kérem, én jóval a tábla előtt előztem, de mivel az előzött gépjármű is gyorsított ezért csak a tábla után néhány méterrel  tudtam befejezni az előzést.
-De uram mi nagyon jól láttuk hogy hol előzött. Ott nem lett volna szabad. Ezért bevonjuk a jogosítványát.
-Ön azt gondolja hogy én hazudok?
-Azt nem mondtam, csak lehet hogy figyelmetlen volt.
-De én akkor sem ismerem el hogy vétettem. Miért nem állította meg azt az autót is amelyiket éppen előztem, azt nem látta hogy miként vezetett?
-Azért mert maga volt a hibás. Itt olyan rossz az út hogy csak ilyen lassan lehet menni és maga ott előzött ahol nem szabad. Különben is hova igyekszik ennyire?
-Gyülekezetbe megyek, evangelizálni.
-Na akkor figyeljen ide. Bevonom a jogosítványát, de kap egy 14 napra szóló igazolást és csak utána lesz ön felfüggesztve 1-3 hónapig. -és ezzel elment hogy megírja a jegyzőkönyvet.
Nem volt mit tennem egyebet csak azt hogy imádkozzak. Mondtam az Úrnak hogy ha úgy látja jónak hogy elvegyék a jogosítványomat akkor én ebbe belenyugszom, de ha mégis kérhetem hogy az Úr bírja jobb belátásra a rendőröket akkor tegye meg. Néhány perces várakozás után jön a rendőr és elém teszi a jegyzőkönyvet, a következő szavak kíséretében:
-Írja alá!
-Én nem írom alá!
-De olvassa el és írja alá! Nem látja hogy mennyire jóindulattal vagyok magához?- erre elkezdtem olvasni a jegyzőkönyvet és abban az állt hogy én úgy vezettem az autót hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági övem és ezért csak 60 lejre(a legkisebb büntetés) büntet.
-De hát ez sem igaz. Nézze meg hogy még most is be van kapcsolva az övem. -arra gondoltam hogy milyen rossz bizonyság lenne az ha egy lelkipásztort hamis állításra tudna bírni és erről még jegyzőkönyvet is ír. Aztán prédikálhatnak majd neki a lelkészek...
-Na ide figyeljen -és már kezdett dühös lenni- Én önnek csak jót akartam és maga még makacskodik? Azt akarja hogy tényleg bevonjam a jogosítványát? - és már már dühében kész volt eltépni a jegyzőkönyvet.
-Tudja mit -szóltam közbe -Hogy magának is igaza legyen és se hazudjak, most kikapcsolom a biztonsági övet és úgy fogok menni vagy 10 km-t. Csak azért hogy legyen jogalapja a büntetésnek. Rendben?
-Hát öööööö úgy jó lesz, de aztán kapcsolja be újra az övet mert Belényes előtt ismét ellenőrzés van.
Ezután kikapcsoltam az övet és aláírtam a jegyzőkönyvet. Elköszöntünk és Isten áldását kívántam rájuk. Tíz km-t bekapcsolt öv nélkül vezettem hogy a kiszabott büntetést megérdemeljem.
Örültem hogy az Úr meghallgatta az imámat és jó indulatra bírta a rendőröket, aztán nekem is adott annyi bölcsességet hogy a rendőr belássa: nem lehet akármit aláíratni az Úr szolgájával.
Így nyugodt lelkiismerettel állhattam a szószékre hirdetni az evangéliumot.  A zsúfolásig megtelt a teremben már hat óra előtt 10 perccel nem lehetett ülőhelyet találni, olyan sokan voltak. Az Apcsel. 12:1-11 alapján hirdettem hogy az Úr Jézus kész kiszabadítani bárkit a bűn sötét börtönéből, csak engedelmeskedni kell a felszólításnak.