2011. november 11., péntek

A XXI. TELEK -re

kerül sor ezen a hétvégén melyre több lelkipásztor társammal én is igyekszem. Ha az Úr megsegít, akkor néhányunknak megadatik az a kegyelem hogy Kárpátalján szolgáljunk. Aki tud imádkozzon értünk!

Addig pedig olvasnivalónak idemásolom azt a cikket amit az októberi Mustármagba írtam. Talán itt is hasznos megjeleníteni a lapban leírtakat...




Internetes kommunikáció – Áldás vagy átok, tőled függ!!!

Mára a valamikori drága igényből olcsó szükség lett az internetes hozzáférés lehetősége. Ezzel egyidejűleg az internet világában sokszorosára nőtt a „digitális analfabéták” száma. Hogy kik ezek? Azok akik mindenféle előképzettség(elővigyázatosság) nélkül rászabadulnak a hálózatra és többnyire ösztönösen kattintgatnak, szörfölnek ide-oda, erre-arra, ameddig el nem tévednek, vagy bele nem merülnek a digitális posványba. Hiszem és tudom hogy az Úr nem akarja ilyennek látni az övéit még a virtuális világban sem.
„Reggel méreg délben étek este orvosság...” Nagymamám amikor ezt a mondást idézte, akkor a retekre alkalmazta. Így már gyermekkorban megértettem hogy retket éhgyomorra enni nem jó. Legalább ennyi alapigazságot az internet használat tekintetében is érdemes lenne megjegyezni. Tehát nem mindegy hogy miért, mikor és milyen állapotban ül le az emberfia-lánya a gép elé, vagy ragadja magához okostelefonját, tabletjét. Mint ahogyan a kamionsofőröknek vezetés közben törvényi szabályozás írja elő nem csak az alkohol tilalmat, hanem a pihenőidő mennyiségét is, úgy a menny felé haladó ember számára is kell legyen egy útmutatás a helyes internethasználat felől. Különösen fontos erre a mai időben odafigyelni amikor az okostelefonok és a mobilinternet révén úgymond állandóan „online” állapotban vagyunk. Túl vagyunk már azon az időszakon amikor is az internethasználatot az otthon, a munkahely, az iskola időben és térben korlátozta. Ahol van „térerő” ott már van „input-output”. (A számítástechnikában ezekkel a kifejezésekkel a számítógép és a felhasználó, vagy az eszközök egymás közötti kommunikációs folyamatát, valamint az azokban részt vevő adatok összességét jelezzük). Tehát úgymond bárhol elérnek a „Facebook”, "Ymessenger” üzenetek, levelek sőt mi is olykor kényszert érzünk arra, hogy megosszuk amit hallottunk, láttunk azonnal a barátainkkal, ismerőseinkkel. Mindegy hogy mit veszünk be és mit osztunk meg magunkból? Ugye hogy nem. Van akit a Szent Lélek már eddig is vezetett és lesz olyan akinek talán ez az írás segít abban, hogy mértékletes és józan maradjon a virtuális világban is.
Az egyszerűség kedvéért maradjunk azoknál a fogalmaknál amelyekről már szó volt, mert pusztán ezekre odafigyelve és ügyelve már jó irányába fordulhatunk az információs szupersztrádán..
Input. Igen fontos kérdés hogy mivel tölti meg az ember a fejét, a szívét, a lelkét. A régi mondás szerint amit eszel az leszel. Átkot vagy áldást veszel magadra az interneten? Te mit veszel be? Mire szomjazol-éhezel? Ha az IGAZSÁGRA, akkor a böngésződ előzményeiben, elmentett könyvjelzőid között keresztyén szemléletű honlapok vannak többségben, a barátaid többnyire testvéreid is. Amennyiben nem az „odafelvalókat” keresed akkor haverok, csajok jelentik a kapcsolataidat, lájkolod amit a többség és böngészőhasználat után mindig törlöd az előzményeket. Vagy te „privát”, „inkognitó” üzemmódban használod a böngészőt? Mindez önmagáért beszél. Vigyázz tehát arra mit veszel be, mivel töltöd fel magad, mert sok lélekmérgező anyag kerülhet a szervezetedbe meggondolatlanság, felelőtlenség nyomán! Igaz hogy az Úr Jézus szavai szerint nem az fertőzteti meg az embert ami bemegy az emberbe, de ott beviteli csatornaként a száj volt megjelölve nem pedig a szem és a fül, melyeket sokszor be kell zárni, hogy elkerüljük a fertőzést. Vigyázz arra hogy mit olvasol, mit hallgatsz és milyen képeket ill. filmeket nézel! Aztán a forrásra is figyelj oda, mert „egy forrás sem adhat sós és édes vizet” Jakab 3:12b Lehet hogy adott időben minden szépnek és jónak látszik, de ugyanakkor aki, vagy ami a látszat mögött van az nagyon is romlott és gonosz. Pedofilok, paráznák, gyilkosok, részegesek stb. stb. olyan szép és kedves meséket, bókokat tudnak írni facebookon, messsengeren, skypeon vagy egyéb chat alkalmazásokon kiválasztott áldozataiknak, hogy rútságuk csak utólag derül ki. A kétértelmű beszéd vagy írás minősíti a forrást. Ne fogadj be és el akármit és akárkit csak megbízható forrásból töltekezz!
Output. Mit adjunk ki magunkból, mit láttassunk magunkból? Olyan kérdések ezek amelyekre tudni kell a helyes választ ahhoz hogy internethasználatunk ne átok hanem áldás legyen. „Az jön ki az emberből ami benne van.” De vajon mindennek ki kell jönni és mindenki előtt? Ha kedvesek akarunk lenni az Úr előtt és jót akarunk magunknak, másoknak akkor az a válaszunk hogy nem. Sőt amit magunkból közlünk, azt sem mindegy hogyan tesszük. Aztán bármennyire is nagy igazságnak látszik a fentebbi idézet, mégsem teljes igazság, mert sokszor még az is kijönni látszik az emberből ami soha nem volt benne. Ezt képmutatásnak vagy idegen tollakkal való ékeskedésnek mondjuk. A hívő ember, legyen az fiatal vagy idős, fiú vagy lány mindig arra kell törekedjen hogy „Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” Mt 5:16 Küldetésünk van tehát arra nézve hogy megjelenítsük magunkból mindazt ami Tőle származik. Erre kiváló terep és lehetőség az internet. Megoszthatod személyes bizonyságtételedet, tanulságos történeteidet élményeidet egyszóval magadat a nagyvilággal is csak figyelj oda arra hogy „Ne adjátok azt, a mi szent, az ebeknek, se gyöngyeiteket ne hányjátok a disznók elé, hogy meg ne tapossák azokat lábaikkal, és néktek fordulván, meg ne szaggassanak titeket.” Mt.7:6 „Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?” 1Kor.6:19
Akkor van baj a közléssel és akkor von átkot maga után az internethasználat ha az output testiséget és nem lelki szépséget jelenít meg. Kevés szomorúbb látvány van az interneten, annál mint amikor a facebook vagy egyéb képmegosztó oldalakon hivő(?) lányok, fiúk olyan képeket, szövegeket tesznek közé magukról, egymásról, amelyeknél csak a képek alatt sorakozó kétértelmű megjegyzések ocsmányabbak. Nem kellene ennek így lenni. Sőt. „A tisztességre gondotok legyen minden ember előtt.”Róm.12:17b Mai mediatizált világunkban nagyon is figyelni kell arra, hogy milyen képet mutatunk magunkról. Légy őszinte, de ne mezítelen, légy szókimondó, de ne közönséges , légy hívő, de ne hiszékeny és e felsorolást lehetne folytatni! Az Úr adjon még további bölcsességet és világosságot arra nézve, hogy megítélhessük mi az a közlés az interneten, ami miatt dicsőíteni fogják az emberek Mennyei Atyánkat! Ha ez a cél akkor ennek eléréséhez jó lelkiállapot és a Szent Lélek vezetése szükségeltetik. Akkor áldást veszünk és áldás leszünk még az interneten is!      Veress Efraim

4 megjegyzés:

  1. Az Egyesült Államokban a komolyabb cégek, munkáltatók mielőtt felvesznek valakit, megnézik a facebook-ját, vagy amilyen social network-ot használ az illető. Ha illetlen képeket és/vagy szöveget találnak az adott személyről, egyszerűen közlik vele, hogy nem dolgozhat náluk. Sőt, ha menet közben jelenik meg róla félreérthető kép vagy szöveg, megtörténhet, hogy elbocsájtják.

    VálaszTörlés
  2. Igen, sok mindent elárul a Facebook. Jó hír, hogy néhány képet letöröltek már egyesek, ami nem állja a próbát: "egy forrás sem adhat sós és édes vizet".

    VálaszTörlés
  3. Én is megdöbbenek, hogy sokan milyen képeket tesznek ki magukról. A nővérem lányait figyelmeztetem mindig,hogy veszélyes (ők nem hívők), de nem is figyelnek oda. Se a lányok, se a szülők. :( Nálunk a három nagynak van lapja, de nem töltenek magukról fel olyan képeket, ami nem illendő (szemben a trendivel). Itt is meg kell lenni a Krisztusi lelkületnek. A barátokkal (főleg, ha külföldiek), így tudunk kapcsolatban maradni (ingyenes), de nem minden áron. :( Nagyon jó ez a bejegyzés!

    VálaszTörlés
  4. Megtalálható a szeptemberi és októberi Mustármag az EMABISZ weboldalán (az októberiben jelent meg a fenti cikk). A következő linken most elolvashatóak a teljes lapszámok:

    http://www.emabisz.ro/index.php?option=com_content&view=category&id=61&Itemid=95

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...