2011. június 6., hétfő

HÚÚÚÚÚHA

Ma egész nap(kb.8 órát) lelkipásztor társaimmal voltunk közösségben Érmihályfalván, Papp Laciéknál. Azért  olyan a cím amilyen, mert az nem egyszerű hívő embernek való volt amit ott produkáltunk több órán keresztül. (Ezt úgy kell olvasni mint önkritikát.) Ugyanis kemény teológiai összecsapás zajlott a közösségi nap első részében. Hogy ki lőtt először már nem lehetett kideríteni. Egy erős kálvinista nézet és mi a többiek(akik nem valljuk magunkat arminiánusnak) álltunk szemben egymással és hadakoztunk, de a végén mégiscsak- láss csodát- egyben maradtunk. Magamról csak annyit, hogy mint egy kiságyú itt ott szólaltam meg a nagyágyúk mellett és örömmel konstatáltam, hogy bajt nem okoztam, mint ahogy a nagyok sem :) Isten kegyelme tartott meg minket, akik mindvégig kitartunk mellette, szeretetben és békességben. Vas formálta a vasat...
Az alkalom második részében viszont, amikor a kardok már mind a mind a hüvelybe kerültek együtt, egymásért és másokért imádkoztunk. Ezért sem volt hiábavaló a mai nap. Áldott legyen az Úr neve!!!

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes írás,én nem szólok a nagyok dolgába.Ágyúk,kardok,hadakozás mégis ép mindenki,ez Isteni csoda.Egyszer még olvastam itt villámlásról,dörgésről is,akkor is elmúlt a vihar.

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen

    A harci szerszámok, úgy mint ágyúk, kardok és egyéb égi jelek, úgymint dörgés villámlás stb. használata ebben a blogban a szerzői kreativitás mellékhatásaként jelenik meg, és nem bír konnotatív tartalommal...

    VálaszTörlés
  3. ejj, de szívesen hallgattam volna...

    VálaszTörlés
  4. nem merek hozzá szólni ilyen nagy dolgokhoz.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Efraim!
    Ha az erős kálvinizmussal szemben állva nem árminiánusként tettétek, akkor mit képviseltetek?
    A válasz erre a kérdésre sokakat érdekelhet. Jó lenne a beszélgetéseteknek valamilyen összegzését leírni, ha már közölted a beszélgetés témáját.
    Évekkel ezelőtt egy pesti teol. tanársegédnek tettem fel a kérdést. Milyen üdvösségtant képvisel a szeminárium? Kálvinistát vagy Árminiánust? (persze a kettő között is léteznek árnyalatok). Azt válaszolta, hogy ők baptista üdvösségtant képviselnek. Megkérdeztem, hogy milyen érvrendszer szerint épül fel a baptista üdvösségtan? Nem kaptam választ a kérdésemre. Azt gondolom, hogy az illetőnek fogalma sem volt, sem a kálvinist, sem az arminiánus üdvösségtan érvrenszeréről, nemhogy a baptistáról... ha ilyen egyáltalán létezik, és nem csupán arról van szó, hogy egyik, vagy másik nagy vonulatba tagolódunk be mi is.
    Választ várnék. L. János

    VálaszTörlés
  6. Furcsa irónia, hogy állítólag a lőport Schwartz Bertold, német szerzetes találta fel (Európában). Nem értetem, miért kell dübörögtetni a szavak ágyúit, ha kell ha nem! Így is elég nagy a zaj, inkább csendre lenne szükség, nem gondoljátok testvéreim?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Efraim!
    Megondoltam magam. Nem várok választ. A minap kaptam egy intést az igéből, ami helyretett.
    Az Úr veletek,
    L. János

    VálaszTörlés
  8. @DOULOS

    Kedves János!
    Azért nem írtam választ, mert elég volt élőben vitatni azt ami nem vitt előre és nem akartamhogy ezen a terepen is felesleges szóharc legyen. Csupán azt akartam jelezni a bejegyzésemben hogy mennyire sokoldalúak :) vagyunk, de mégis egyek.
    Áldjon az Úr!

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...