2010. szeptember 23., csütörtök

Szerda-Csütörtök - Olyan gondokkal küszködök

melyek tágabb értelemben vett közösségi életünkkel kapcsolatosak. Konkrétan arról van szó, amit a kedd esti imaközösségünkben is szóvá tettem.
Erdélyi Baptista szövetségünk már jó ideje azzal küszködik, hogy miként oldja meg a szalárdi öregotthon helyzetét, aztán az is kérdés hogy mi legyen a kolozsvári telek( több százezer eurós ingatlan) sorsa. Oda külső finanszírozású projektben gondolkodtunk mindezidáig, mely szerint egy üzleti konstrukció keretében Teológiánk is helyhez jutna a maga 4-5 hallgatójával 2 évente.
A jelen szükségeit látva azonban gyökeres változtatásra lenne szükség a prioritások megfogalmazása tekintetében. Ne értsen félre senki amikor azt mondom, hogy nem a piaci alapon működő idősek gondozására, ill. a 4-5(sokat mondtam) teológus képzésére kellene nekünk milliárdokat folyósítani, hanem ifjúságunk védelmére.
Mire gondolok? Abból a közismert tényből indulok ki, hogy ifjaink többsége felsőoktatási képzésben tanul Kolozsváron, Nagyváradon és Marosvásárhelyen. Nem lehetne abban gondolkodni, ifjaink fizikai-szellemi és lelki szükségleteit látva, hogy 50-60 fős kollégiumokat(bentlakásokat) építsünk(erre sokkal inkább meglenne a közös akarat, mint a jelenlegi elképzelésekhez) egyik vagy másik egyetemi városban? Úgy gondolom, hogy sok hívő szülő nagyobb békességben lenne ha tudná: gyermekük hívő környezetben és felügyelet alatt van ott a  nagyvárosban, ahol minden reggel közös áhítat után mehetnek tanulni az ifjak, valamint este 10 óra után mindenki biztos nyugovóra tért. Közöttük pedig elfér az a néhány teológus is(kifejezetten gyakorlati terep a részükre az ifjúsági missziót illetően), akikre mindezidáig is odafigyeltünk.
Azt tapasztalom ugyanis, hogy az egyetemi évek sok ifjú életében a lelki hullámvölgyek időszakai, hányatott helyzetük( egyszer ilyen máskor olyan albérlet) és a felületes szülői felügyelet miatt. 
Összefoglalva tehát gondolataimat, a szükségeket látva szemléleti és gyakorlati változásra vagyunk predesztinálva a fenti kérdésekben.

Hogy kellett-e ezen gondolkoznom ill. látásomat digitális formába öntenem, ezek után elválik...

17 megjegyzés:

  1. Több mint egy jó ötlet, amit leírtál. Nekem rádobbant a szívem. Mondd majd el a következő Szövetségi Tanácsülésen! Mike József

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy így látod Efraim a helyzetet. Én már ezt korábban is elmondtam, hogy a teológia jó helyen van Nagyváradon, nincs szükség arra, hogy onnan kimozdítsuk, a diáklétszám miatt sem, de nem is vagyunk képesek önállóan azt működtetni. A bentlakással kapcsolatosan hasonlóan gondolkodom. Mivel Kolozsvár egy egyetemi város, legtöbb diákunk ott tanul és az albérlet mindig gondot jelent. Így sajnos megesik, hogy vannak, akik nem látogatják a helyi gyülekezetet. Egy bentlakás megfelelő lelkigondozóval még missziós projeket is szolgálhat. Ezenkívül, az öregotthon mellett kevés szó esik a gyülekezetplántálásról. Mennyit áldozunk erre? Hány lelki munkást küldünk ki új missziósterületekre és jelenleg hányat támogatunk szövetségi szinten? Itt a Székelyföldön nem tudok ilyenről. Ez sokkal égetőbb, mint bármilyen épület vagy más természetű kérdés.

    VálaszTörlés
  3. Következő tanácsülés csak jövőre lesz..., de majd decemberben a missziókerületi konferencián is szóvá tehetem.

    VálaszTörlés
  4. Az egyetemi diákokkal kapcsolatban szerintem is nagyon jól látod a helyzetet. Mi ezt évről évre tapasztaljuk, közelről láthatjuk... Nem mindegy, hogy milyen környezetben lakik évekig egy hívő fiatal- itt Vásárhelyen ez 5-6 évet is jelenthet!

    VálaszTörlés
  5. Jó gondolat , adja az Úr hogy úgy legyen!
    Irénke

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok, végre valaki gyakorlatiasa és józanul gondolkodik.A diakónia nem merülhet ki az öregek gondozásában, fontosabb a fiatalok lelkigondozása.

    VálaszTörlés
  7. nagyon jó ötlet efraim testvér teljes mértékben eggyetértek valóban a fiatalokat kell támogatni az ur áldja meg érte.

    VálaszTörlés
  8. Adja az Úr, hogy ne csak egy nagyoon jó ötlet maradjon!

    VálaszTörlés
  9. Igyekezni fogok hogy minél szélesebb körben támogatást szerezzek ezen ötletnek... Hiszem hogy nem egy kósza gondolat volt, mert imádság közben született...

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jo otletnek tartom amit irtal Efraim az Ur adja aldja meg ezeket a gondolatokat. Miki

    VálaszTörlés
  11. Minden hozzaszolo pozitivan all az otlethez. Ez csak jot jelenthet:)csatlakozom hozzajuk

    VálaszTörlés
  12. Kedves Efraim. Rendszeres olvasoja vagyok a blogodnak es meg kell mondjam hogy nem mindenben ertek egyet veled. De most tenyleg ,,Fejen talaltad a szöget''.Nekem is megdobbant a szivem. Önallo elektrotechnikus vagyok nemetorszagban (nemet oklevel es 25 eves szakmai gyakorlat tulajdonaban). Örömmel vallalnam a teljes epület villanyszereleset,beleertve tv, telefon es a net halozatot. Tervezes, szereles,anyaggal együtt teljesen ingyen! Ugy erzem ez az UR akarata! Ezert meg sem varom mig a felesegem haza jön a munkabol annak ellenere hogy az ö jovahagyasa nelkül nem szoktam semmire pecsetet tenni. Csak felreertes elkerülese vegett jegyzem meg hogy en nem vagyok ,,patron'' csak egy ,,szürke (magyar) eger'' es a hazunkra felvett kölcsönt meg par evig fizetnünk kell, de ennek ellenere vallalom mert tudom hogy Ö idejeben ki fogja rendelni nekem az ehhez szükseges penzt es eröt!Különben ha ez az ajanlat nektek megfelel es megbiznatok a vegrehajtasaval en ezt nem teherkent latnam hanem egy tisztessegnek, kivaltsagnak,hisz mi lehet annal szebb es hasznosabb mint az UR szölöjeben munkalkodni(mig le nem megy a nap). Szeretettel testvered az urban. Jelezd ha erdekel az ajanlatom es megadom a nevet es cimet. PS Felölem maris lehet kezdeni az epitkezest. Most meg csak arra kerlek hogy ne talalj sok helyesirasi hibat mert az utobbi 25 evben összesen 4-5 oldalt irtam magyarul es a gepem billentyüzete a nemet abc-nek felel meg,igy hianyzik sokszor az ekezet.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Testvérem!
    Örülök hogy szóvá tetted, nem értesz mindenben egyet velem, mert az őszinte testvéri kapcsolatokban nem a kritika nélküli támogatás a legfőbb érték, hanem egymás segítése, kiegészítése akár a vélemények ütköztetése révén.
    Igen nagy és kedvező(ennél kedvezőbb nem lehet) ajánlatot tettél, ami hitem szerint is azért született mert az Úrért dobog a szíved!!!
    Számítunk rád és imádkozunk érted!
    Személyes levelet a vefraim@gmail.com címemre lehet küldeni...
    Szeretettel,
    Efraim

    VálaszTörlés
  14. igen, legyen ilyen bentlakás Vásárhelyen is!:)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon jo otlet ! Adja az Ur hogy minel hamarabb tettek is kovessek az otletet! Adjon az Ur lehetoseget neked draga Testver es mindazoknak akik ezt tamogatni tudjak!!!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Efriam !
    Nagyon-nagyon jó gondolat,amit írtál.
    Bizony nagy felelősséggel kell lenni a fiatalok felé, nehogy elkallódjanak. Sőt! Növekedjenek fiatalkorukban az Úrban folyamatosan.
    De nem hagynám magukra az időseket sem :-)
    Szeretettel : egy Mo-i lelkipásztorné

    VálaszTörlés
  17. Kimondtad az igazsagot, csak igy tovabb!! Szucs Tibor

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...