2009. szeptember 29., kedd

Kedd - volt egy kutyánk(Tappancs) és lett egy kutyánk "Szultán"








Tappancs
Egy falusi lelkipásztor már csak úgy él mint a juhai... Itt falun általában a házaknál kutyák őrzik a rendet. A kutya az amelyik őrzi a portát( van itt vagy 60 ár), ami jelez és ami a család névjegye is egyben. Mi sem  térhettünk ki e "szokás"( valahová el kell helyezni a kölyköket, így ajándékba kaptunk egyet) elől és így lett Tappancs. Ő a Ferenczi Jánosék "Brietta" nevezetű kutyájának az alomjából jött. Ő volt a Mirjám kutyája. Olyan idges volt néha mint  a gazdája, de nem is ez volt az oka amiért elváltak az útjaink, hanem az hogy hogy nagyon szerette a szárnyas állatokat, így a tyúkokat is. Na nem nézegetni hanem fogyasztani. Elevenen. Márpedig ez falun megbocsáthatatlan bűn.Megengedhetetlen. Igaz hogy meg volt kötve, de amikor csak elszabadult, pusztított. Akkor telt be a pohár( a feleségemnél, mert ugye mindig általában az asszony mondja ki az utolsó szót :), amikor az Ozsváth Miklós testvér( minden reggel 2 liter tejjel szereznek örömet nekünk) növedék csirkéjét a feleségem szeme láttára ragadta nyakon és a Márti kemény(én tudom hogy milyen az amikor a feleségem ilyen) felszólítására sem engedte el. Jött az ukáz: Tappancsnak el kell tűnni a háztól.!!!Bármennyire is sajnálkozott Mirjám a kutyát befizettem egy vidéki kirándulásra, ami azt jelentette hogy autóval elvittem egyik szolgálati utamra és egy ideális helyen( fácánok paradicsoma) kinyitottam az ajtót és Tappancs azóta is kergeti az orra elől alig hogy  felröppenő szárnyasokat. Na de közben Juditkára(ő leendő állatorvos:) jött rá a kutyatartási láz és így kaptuk immár pénzért(az ilyen kutyát már nem  szerzik hanem veszik) Szultánt(ezt a nevet adtam neki hogy a méltóságát jelezzem...)  a "Boszporuszi Naptűz"(ez itt a reklám helye:) kennelből.

Viola és Szultán
Ő nem jár a tyúkok után, de nagyon is védi a gazdáját és a területét. "Hatalmas és fenséges. A nyüzsgés, a játékos csaholás, a gazda szemvillanását lesni, türelmetlenül vakkantani a gazda helyeslését várva - ezek nem az õ tulajdonságai. A Közép-Ázsiai nem csak úgy megáll - hanem az ellenség útjába áll, nem fut - hanem száguld, õ nem harap - hanem széttép. Története sok - sok évszázadra tehetõ. Nem ismert pontos származása, sokak szerint Európába Nagy Sándor serege hozta be. Türkmenisztán nagy birodalom volt. Sokáig ellenállt Dzsingisz kán tatár seregének, nagyméretû kutyáik sok veszteséget okoztak a tatár lovasságnak.
     Zord vidék, rideg körülmények, szüntelen megpróbáltatások és az örök ellenség - a nyájakat tizedelõ farkasok. Kevés olyan fajta van, aki a kutyák között igazán rászolgált a farkas ölõ jelzõre - a Közép-Ázsiai egyike ezeknek.
     Ez a kutya napjainkra sem vesztette el kiemelkedõ tulajdonságait, népszerûsége nõ, és nem véletlen, hogy egyike lett az elismert "testõröknek" - akikre azt mondják
"tekintélyes kutya, ami komoly embereknek való" (forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5444.)  Jah! Ezek szerint a kutyám faja mutatja hogy mennyire vagyok komoly...?  :)



Szultán

Egyszerűen annyira kutya amennyire az ember kívánja. Immár 3 hónapos(5 hetesen került hozzánk) és nagyon jól tűri a kis (ultra)Viola szeszélyeit is. Elégedettek vagyunk vele...

1 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik ez a kis eb! Várom, hogy élőben is megcsodálhassam... Az igazság az, hogy egy pár hónapja még azt hittem, hogy csak beszéd marad a tervezés (és Márti felkészítése :D)- lám-lám... már meg is valósult!

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...