2009. november 10., kedd

Kedd - "TELEKRE" készülve

Elég gyenge vagyok ahhoz, hogy rászoruljak arra az üdvözítő kegyelemre, amely arra tanít minket hogy..."megtagadván a hitetlenséget és a világi kivánságokat, mértékletesen, igazán és szentül éljünk a jelenvaló világon..." Tehát tanulásra van szükségem, mert keveset tudok. Mégis rám bízták testvéreim hogy megtartsam a pénteki előadást. Imádkoztam, majd kezdtem gyűjteni az anyagot a múltból és a jelenből, de elég lassan haladok. Remélem hogy megsegít az Úr és nem leszek testvéreim kárára! Imádkozzatok értem!


Más. De majdnem ugyanaz. Ma a TELEK hálón egy érdekes levelet olvastam ide is másolom:

"Online" egyházak - a jövő útja?
Jon Walker
ASSIST News Service
A gyülekezeteknek fel kell hagyniuk a nagyobb imaházak építésével, és inkább az internetre kell alapozniuk - állítja a gyülekezet-növekedési mozgalom két vezető lelkésze. David Yonggi Cho, a 750 000 tagot számláló Szöuli Teljes Evangéliumi Gyülekezet vezető lelkésze, és Rick Warren a 15 000 tagú Saddleback Valley Community Church baptista lelkésze azt mondja, hogy az internet az a "következő generációs stratégia", mely a decentralizált házi csoportokat a nagyobb gyülekezethez kapcsolja.
A két lelkész nemrégiben Kaliforniában találkozott, hogy megbeszéljék a gyülekezet-növekedés 21. századi stratégiáit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gyülekezeteknek fel kell hagyniuk az építkezésekkel, és inkább misszióra kell fordítaniuk az így felszabaduló összegeket. Az interjú Rick Warren ingyenes e-mail hírlevelében (Ministry Toolbox) jelent meg július 25-én.
Évi 20 000 új megtérttel Cho szerint lehetetlen lépést tartani, az építkezéseket nem győzik a tagság növekedéséhez igazítani, ezért arra ösztönzi a fiatal megtérteket, hogy maradjanak otthon, és az interneten keresztül "járjanak" istentiszteletre.
"Annyira zsúfoltak vagyunk, hogy növekedés csakis akkor képzelhető el, ha a világhálót használjuk." - állítja Cho.
A fiataloknak azt mondja: "Ne gyertek el a templomba, maradjatok otthon, és a tanításokat az interneten keresztül hallgassátok!" Ezek a "levelező" tagok rendszeres visszajelzést adnak a tanításokkal és az istentiszteletekkel kapcsolatban, az interneten keresztül beadhatják tizedüket, és a házi csoportokon keresztül kapcsolódhatnak a nagy gyülekezethez.
Rick Warren, a "Céltudatos Egyház" szerzője a következőket teszi ehhez hozzá: "Még ha lenne is elég épületünk, felmerül a kérdés, hogy a következő generáció akar-e hatalmas épületekbe járni istentiszteletekre?" A Saddleback gyülekezet a hétvégéken kísérleti élő internetes istentiszteleteket indított, és a kiscsoportok kapcsolattartását az interneten keresztül segítik.
Cho gyülekezete vasárnap és szerdán élő istentiszteleteket közvetít az interneten. "Amikor különleges útmutatással vagy tanítással akarom ellátni a kiscsoportokat, akkor ezt a világhálón keresztül teszem meg." mondja Cho.
"Butaság egyre nagyobb templomokat építeni," - mondja Cho. "Butaság még több pénzt költeni helyi gyülekezeti épületekre. Sosem lesz elég templom. Én valóban hiszek ebben, és már be is jelentettem a gyülekezetnek és a szolgálóknak, hogy a következő lépcső a teljesen internet alapú szolgálat, mert pénzkidobás nagyobb épületeket emelni."
Warren hozzáteszi: "Mindegy, mekkora telek áll rendelkezésre, előbb-utóbb megtelik. És persze gondoljunk bele, hogy a pénzt milyen jól fel lehetne használni evangelizálásra. A célunk az, hogy decentralizáljunk: hogy kiküldjük a gyülekezetünk tagjait a saját lakókörnyezetükbe szolgálatra."
A hagyományos épületek szükségességére utalva, Warren a Saddleback történetét említi: "Be akartuk bizonyítani a világnak, hogy épület nélkül is lehet növekedni. Már több mint 10 000-en jártak az istentiszteleteinkre, amikor megépítettük az első templomunkat. Tudjuk tehát, hogyan kell épületek nélkül növekedni és szolgálni. Most azt próbáljuk megtanulni, hogyan tehetjük meg ezt az internet segítségével - az otthonokban."
Cho megjegyzi, ez a stratégia nem jelenti azt, hogy teljesen megszűnik a központi templom. "Mindkét szolgálatra együtt van szükségünk: erős, fiatal gyülekezetre, és hatásos internet szolgálatra."
Azt mondja, ez elősegíti a helyi gyülekezet világméretű szolgálatát. "Sok amerikai-koreai vesz részt gyülekezetünk szolgálatában az interneten keresztül. Az internet által világméretű közösségünk és szolgálatunk lehet."
Két évvel ezelőtt Chot meghívták prédikálni Dubaiba. Az istentiszteletek közben a hatóságok azt üzenték neki: "Ha kimozdul a Brit Nagykövetségről, letartóztatjuk." Mégis kb. 3000 iszlám fiatal ember járt Cho istentiszteleteire.
Cho megkérdezte őket, honnan tudták, hogy egyáltalán lesznek istentiszteletek, hiszen a rendőrség megpróbálja betiltani az összejöveteleket.
Azt mondták: "Az internetes istentiszteletekből. Szaúd-Arábiában nincsenek gyülekezetek, és tilos Bibliát birtokolni is, de az internetet olvashatjuk. Az internetes istentiszteletet néztük, és bejelentetted, hogy Dubaiba jössz. Így hát kivettük a szabadságunkat, és eljöttünk."

Ennyi. De én mégis hozzáfűznék egy-két dolgot. Most nem Rick Warrenről akarok írni(kaptam én hideget-meleget eleget, azért mert egyáltalán erős kétségeimet fejeztem ki vele kapcsolatban), hanem arról hogy mit gondolok az internet és a misszió kapcsolatáról a fenti urakkal szemben.


Véleményem szerint a világháló nagyon is hasznos az emberek közötti kapcsolatépítés, kapcsolattartás szemszögéből. Az internet tehát egy olyan kommunikációs közeget jelent, melyben rengeteg eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy két vagy akár rengeteg alany között gyors és hatékony információcsere történjen. Nagyon könnyű a valós világot virtualizáltra konvertálni, de fordítva már nem egészen ilyen egyszerű a képlet és van úgy hogy ez lehetetlen. Na ezért nem értek egyet én a fenti missziós direktívával. Mármint azzal hogy felesleges lesz imaházakat, templomokat építeni, mert elég abból mondjuk nemzetenként egy és ha ott az adott nemzet nyelvén van istentisztelet, akkor abba az egész nemzet az interneten keresztül bekapcsolódhat. Az ötlettel(hogy kevés pénzből minél több embernek eljuttassam az evangéliumot) még nem is lenne akkora baj, de azzal hogy az így verbuvált virtuális közösséget is gyülekezetnek tekintsük, azt már mereven elutasítom. Ugyanis a virtuális közösséget nem lehet valós gyülekezetté konvertálni. A gyülekezet több mint laza kis közösségek kapcsolati hálója. Nem beszélve arról hogy a Rick Warrenék által felfedezett(spanyol viasz) missziós startégia arra megy ki, hogy a valóságos kisközösségeket, gyülekezeteket kiiktassa és az így átkonvertált virtuális tagokat valós módon az úgynevezett mega-gyülekezethez láncolja.(Szegény Német Sándor hova erőlködik az ATV-s Vidám Vasárnapokkal? - ideje lenne már hogy átváltson eme sokkal olcsóbb és ezért kifizetődőbb módszerre.) És hogy ezzel mi a bajom? Hát az amit tapasztaltam már nagyon sokszor, a Hit gyülekezetével kapcsolatosan. Amennyiben a lokális Hit Gyülekezete nem a SÁNDOR szerint haladt a hitélet rögös útján, akkor már kezdett is szakadni legalább kétfelé. Egyik rész hű maradt a SÁNDORHOZ míg a többiek, jobb esetben alakítottak egy önálló pl. Teljes Evangéliumi Gyülekezetet. Ha viszont nincs valós kisközösség csak virtuálisan nagy, akkor ha valakit egy egér kattintással kizárnak a gyülekezetből akkor megnézheti magát. Még szakadni és másokat magával szakítani sem tud.
Összefoglalva tehát, az a bajom a fenti valós missziós stratégiával, mint a kisgazdáknak a kiskereskedőknek, multikkal. Megérkezett a gyülekezetek életébe is a globalizáció. Valamikor a katolikus egyházon keresztül a pápa mondta meg hogy mi a "frankó", de jött a reformáció és Luther, Kálvin, Hubmayer és a többiek pluralizálták a hitéletet. Ebben a közegben ha egység jött létre akkor azt valóban a Szent Szellem alkotta meg. Ez utóbbi időben ismét egyesíteni szeretnének valakik mindent(New Age szelleme) és a számítástechnikai vívmányok segítségével nem is tűnik lehetetlen vállalkozásnak az álmuk. Nem kell azonban minden léleknek hinni és nem kell minden fényes dolgot aranynak gondolni. Szép és jó dolog az internetet a misszió érdekében használni, de a valóságot virtuálisra cserélni és úgy maradni, az már nem csak bűn hanem már fogyatékosság.
  
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Azért mert valaki az interneten az Érszőllősi Magyar Baptista Gyülekezet istentiszteleti alkalmaiba bekapcsolódik, még nem tekintjük gyülekezeti tagnak!

2 megjegyzés:

  1. Isten szerette a bűnöst, de gyülőlte a bűnt. A Biblia néven nevezi a dolgokat, és igen a homoxeualitás bűn. Mi köze ennek Rick Warrenhez?
    Akik nem ismernék őt eléggé, íme egy link és egy kis tény az emberről, és nézeteiről.
    http://www.youtube.com/watch?v=pHPIhI5WDM8

    VálaszTörlés
  2. Egy nagy keresem lenne az on szamara hogy az online musornak a weboldalat a kovetkezo irasaban irja le kerem mert nagyon jolene megnezni az on tanitasat.Elore is koszonom.

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...