2010. október 21., csütörtök

"Miért van az hogy...

.... a hangos imák sokszor annyira általánosak és sablonosak? Nemigen vagy csak elvétve lehet hallani igazán mélyről jövő személyes imát. Sokkal könnyebb többesszám első személyben mondani hogy "...bocsáss meg mert vétkeztünk" mint azt hogy "bocsáss meg mert vétkeztem".A modern hívő mintha kimondottan ügyelne arra, nehogy kiadjon valamit magából. Csak olvadjon be a többi közé. Nehogy már ő legyen egyedül a bűnös akinek bocsánatra van szüksége. A másik eset pedig az amikor közbenjáró imára kerül a sor. Csak nehogy kimondd annak a nevét akiért imádkozol, főleg nem ha jelen van, mert talán megsértődik. Nem kellene ennek így lenni! Meg kellene változni. Szeretet, megértés, bátorság szükséges ahhoz, hogy a közösségben is merjen valaki őszintén és képmutatás nélkül imádkozni. Figyeljük meg azokat akik nemrég tértek meg! Milyen jó az ő imájukat hallgatni, egészen addig míg meg nem tanulják a régiektől a szemérmesebb imát. Legyen inkább fordítva! Az őszinte, friss, üde, bátor imák legyenek a mérvadóak még akár az évtizedes hívő múlttal rendelkezők számára is!


Hogy a fenti kérdésre még milyen válaszok adhatók én nem tudom, de várom.....vagy inkább hallgatom :)




vefraim@gmail.com"

Ezt a kérdést se haladtuk még túl...

3 megjegyzés:

  1. Kedves Efraim Testvérem!

    Te szoktad figyelni a másik imádságát? No de...:)

    Járt nálunk egy teológus (Komáromi Bapt. Gy), s ő állított meg bennünket az általad is nehezményezett imádkozási stílusban. Egy házi imaközösségben voltunk, s egyszer csak megszólalt az ima végén: Erre nem tudok Ámen-t mondani. Nem volt személyes, nem volt konkrét.

    S ezután néhány alkalmat arra szánt, hogy tanított az imádságról.

    Elmondanám, hogy változott a helyzet. Pozitív irányba.

    A másik dolog, amit említesz a keresztény ráolvasás és pletyka.

    - Imádkoznunk kellene X testvérért.-
    - Igen? Mesélj!

    A ráolvasás, pedig, amikor én akarom az Istent befolyásolni, hogy úgy cselekedjen, ahogy én megmondom. Mert én tudom a tutit, hogy X-nek mi lenne jó.

    Lehet, hogy kemény, amit mondok, de így tapasztalom.

    Isten áldjon gazdagon családoddal együtt.

    VálaszTörlés
  2. Kedves István!

    Köszönöm a megjegyzésedet és a bátorító példát. Azt hiszem félreérteted a bejegyzés 2. részét, lehet hogy a rossz tapasztalatok miatt... Közbenjáró imádságról írtam. Pl. Ha híradás jönne arról hoigy te beteg beteg vagy, netán éppen kísértéseid vannak és érted kellene imádkozni, akkor ne azt mondjuk hogy: "Uram gyógyítsd meg a betegeket és adj szabadulást a kísértésben levőknek!" hanem úgy kellene mondjuk: "Uram gyógyítsd meg Kató István testvéremet és adj neki szabadulást a kísértéseiből!"
    Gondolom így már érthetőbb, hogy mire akartam rávilágítani...
    Az Úr tápláljon és vezessen!

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...