2008. május 26., hétfő

Vasárnap

Vasárnap délelőtt Nehra Bálinttal és Ferenczi Béla testvérrel Kéczbe mentünk. Ők ketten a romákhoz én pedig a magyarokhoz, mert ott úrvacsorai alkalmunk volt. Örültem annak hogy Szeredai Sándort(velünk együtt volt a bemerítése 1987-ben Zilahon) is itthon láttam, mert hazaérkezett az írországi bibliaiskolából. Két évig tanult ott a mi testvérünk és lehet hogy még egy évet ráhúz, de azt mondta hogy csak akkor ha viheti magával a feleségét is. Ezzel én is egyetértettem. Fél tizenkettőre vége lett az összejövetelnek és azonnal indultam a romákhoz, mert ott tanácskozást kellett tartani a délutáni úrvacsorai közösség miatt. Oda is értem majdnem a Bálint prédikációjának a végére, de csak az imádkozásokat hallottam. A zárt körű megbeszélésen öt személy jelezte hogy ezért vagy azért méltatlannak ítélte magát a szentjegyek felvételére. Imádkoztunk értük és bíztattuk őket hogy rendezzék állapotukat.

A tanácskozás végére megérkezett hozzánk Mike Pál(ref. lelkész) néhány presbiterrel és a margittai RMDSZ alelnökével hogy szóljanak néhány szót a választásokkal kapcsolatosan. Ez az első alkalom hogy Kécznek is reális lehetősége nyílik arra hogy saját tanácsost küldjön a városi közgyűlésbe. Erre egyelőre Mike Pál a legalkalmasabb, szerintünk is. Igaz hogy a mi gyülekezetünkből Kálmán testvér is indul a választáson, de ő a roma párt listavezetője és nem Kécből hanem Margittáról és Genyétéről remél szavazatokat. Kéczben az RMDSZ-nek(ezen kívül csak román pártok vannak) kampányol. Mike Pál egyébként nem ismeretlen baptista berkekben sem. Az Ő édesapja és néhai Mike Béla(szövetségünk volt elnöke) édes testvérek. Mike József és Mike Sámuel első unokatestvéréről van szó...

Fél kettőkor ebédelni mentünk Bálinttal Szeredai Sándorékhoz. Az ebéd után én indultam Szalacsra temetésre, mert már szombaton a missziós konferencián szólt Szabó András, hogy kellene ott evangelizálni. Úgy egyeztünk hogy Bálint ott marad a romáknál Béla testvérrel és kiosztja az úrvacsorát. Szalacson 3 órakor kezdődött a temetés és a 2Kor. 5:1-10 alapján hirdettem azt hogy mit kell tudni a hívőknek(van örökkávaló házunk a mennyben) és mit kell tudni mindenkinek, még a nem hívőknek is(mindenkinek meg kell állni a Krisztus ítélőszéke előtt). Szalacs egy több mint 3 ezres nagyközség, de csak 7-8 tagja van itt a baptista gyülekezetnek. Az elhunyt testvérnő mintegy 20 évvel ezelőtt döntött az Úr Jézus mellett 57 évesen. Felemás igában is hűséges bizonyságtevő élete volt. Halálával is alkalmat teremtett egy evangélizáló istentiszteletre. Imádkozni kell hogy az elvetett igemag kikeljen. Szabó András volt a "házigazda", aki éppen bemerítési istentiszteletről érkezett Székelyhídról. Mondtam is neki hogy a délelőtt szimbolikusan temetett, most pedig valóságosan. A temetőben Gombos Miklós(id. Hiri János is elkísérte őt Érszőllősről) hirdette a vigasztaló és reményt tápláló igéket. Öt óra után volt vége a temetésnek és sikerült hazaérni még hat előtt. Útközben megálltam Margittán hogy a Borzási István által elrejtett prédikációs kazettákkal teli dobozt megkeressem. Az imaház területén meg is találtam és oda is adtam Bálintnak hogy vigye Kárpátaljára missziós céllal.

Hat órától már együtt voltunk Bálinttal Érszőllősön. Én vezettem az alkalmat és ő prédikált. Eredményesen. Fél nyolcra lett vége ami után vezetőségi értekezletünk volt. El is nyúlt 10 óra utánig, mert néhány dolgot meg kellett beszéljünk. Közben megérkeztek anyósomék is akik jöttek a feleségem után hogy elvigyék, mert hétfőn és kedden vizsgái lesznek. Imádkozni kell érte, mert nagyon izgult. Attól félt hogy nem fog sikerülni a vizsga, mert kevesebbet tudott készülni rá mint máskor. Mondtam neki hogy szedje össze magát, mert tényleg még itt sem nézne jól ki ha arról kellene beszámolni hogy kudarc volt a vizsgán. Erre ő azt mondta hogy azt nem kell kiírni. Ha tehát nem írok erről semmit akkor mindenki tudja hogy a pótvizsgáért kell imádkozni.Ok?


Ki tudja elolvasni a sírfeliratot? Kinek a felesége volt Piroska néni? (Aki Bécsből olvassa az egyből kitalálja...:)

1 megjegyzés:

Itt hozzá(m) szólhatsz...