2010. október 22., péntek

Péntek - Hangos olvasás

"Miért van az hogy... egyre nehezebben megy a hangos olvasás a mai fiataloknak? Nem csak a hangsúlyozással van baj, hanem a szövegértéssel is. Miközben betüzve olvasnak nem értik mit mondanak. Több alkalommal is megkértem fiatalokat különböző helyeken amikor együtt voltunk hogy felváltva olvassunk a Bibliából és innen a  szomorú tapasztalat. Talán azért van ezzel probléma, mert keveset olvasnak ma az emberek. A kommunikáció nagyobbrészt kép és hangátvitellel történik, az információk  többsége is TV-n rádión  keresztül ér el  minket. A iskolai kötelező olvasmányok rövidebb hosszabb tartalmát elemzését már az internetről töltik le a diákok. Nincs idő az olvasásra  e felgyorsult században. Azonban Isten Igéje még többnyire írott formában van előttünk, amit olvasni kellene minél többet. Erre muszáj időt szánni ha valaki élni akar. Javaslom hogy hangosan olvassa aki teheti, mert a kimondott szónak nagyobb ereje van. A  hangos olvasással gyakorolható a helyes hangsúlyozás, a hangos beszéd és ha más is hallja aki nem olvassa akkor az dupla haszon.
Hogy erre a kérdésre még milyen válasz adható, én nem tudom, de várom...

vefraim@gmail.com"

3 megjegyzés:

  1. Kedves Efraim!

    Az általad feltett kérdésre részben megadtad a választ magad. (internet, kép, hang...)

    Van még egy tényező: maga az iskola - aki hivatott lenne az olvasási készség és szövegértési képesség elsajátíttatása - nem tesz meg minden tőle telhetőt az ügy érdekében. Itt kicsiny hazánkban magas osztálylétszám, a pedagógusok tekintélyének szisztematikus leépítése folyik. Mindenki el van foglalva a napi megélhetés gondjaival. Emellett viszont a kiberforradalom dübörög (ahogy írtad is), s a veszélyre nem igazán figyelmeztetnek.
    A másik gond éppen a fentiekből következik: a szülők sem állnak a helyzet magaslatán, ők a tv-t, pc-t elektromos póráznak tartják, pedig tudtukon kívül ezzel legalább akkora veszélynek vannak a fiatalok kitéve, mint ha az utcára volnának kihajtva kulccsal a nyakukba.

    S marad a megoldás az őrállók, a hírvivők, nagykövetek kezében. Ahogy az Úr Jézus tette, ott lenni, jelen lenni a veszélyben lévő emberek között, s evangéliumot hirdetni. Jó, hogy ezt te teszed a magad helyén.
    Isten áldjon meg ebben a szolgálatban, s adjon hozzá erőt.

    VálaszTörlés
  2. A "The American Monthly" újságban megjelent egy cikk nemrég, mely szerint az internet butítja az emberiséget. A cikkíró szerint, a mai digitális világban, az összpontosított figyelem nehézkessé válik. Az egyszerre több dologra való figyelés (multitasking) megosztja a figyelmet. A beszélgetést felváltja a sürgős üzenetek váltása. Néhány mondat után a koncentrálás csökken,elterelődik, széttördelődik. Ennek következményeként elveszítjük a mély és gondolkodó olvasás képességét.

    Eddig a cikk, és szerintem nagy igazság van benne. Egyet értek, hogy a hangos olvasást semmi sem pótolhatja a gyerekeknél. Ez alapvető szükséglet a jó olvasási képesség elsajátításához. Viszont mégis úgy gondolom, hogy az alapvető probléma az, hogy nyomtatott sajtót, irodalmat a mai fiatalok többsége nagyon keveset olvas.
    Adja meg az Úr, hogy ahol tudunk ilyen téren is segíteni, jó példával járni elől, ott tegyük meg ami rajtunk áll!

    VálaszTörlés
  3. Már kisgyerekkorban kell a gyerekekkel megkedveltetni az olvasást. Én úgy szoktam tenni, hogy egy könyvet addig én olvaok a gyereknek, amig izgalmassá válik. Innen már folytatja ő, mert érdekli.Eszembe jút a nagymamám. Ő már akkor olvastatott hangosan a Bibliából, amikor még a betüket is alig ismertem.Ő olyan szépen kért hogy olvassak, hogy nem lehetett nemet mondani.Már nemsokkal később, öröm volt az olvasás. Kedves páromnak még most is szeretek hangosan felolvasni.Évi nénéd

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...