2009. január 10., szombat

Szombat-Vizsgára készülve

Nem állhatom meg hogy ne idézzek itt néhány gondolatot Platónnak az "Állam" című művéből csak azért hogy újra és újra rádöbbenjünk arra amit Salamon mondott "nincs új a nap alatt".
Platón mondja: "...az államban ha koldusokat látsz, biztosra veheted, hogy ott tolvajok, zsebmetszők, templomrablók és minden ilyen gazságot űző gonosztevők is lappanganak"(552d)
A demokráciáról pedig ezt mondja:
"Demokrácia úgy vélem, olyankor keletkezik, ha a szegények -magukhoz ragadva a győzelmet- ellenfeleiket részben megölik, részben száműzik, a többieket pedig az alkotmányos jogokban és a vezető állásokban az egyenlőség alapján részeltetik"
De Platón szerint ha mindenki egyenlő és mindenkinek egyenlő mértékben szabad bármit tennie, lehetetlenné válik az ifjúság nevelése mert "A tanító ebben a környezetben retteg a növendékeitől s hízeleg nekik, a növendékek meg lekicsinylik a tanítót..., a túlságos szabadság minden valószínűség szerint túlságos szolgasággá fajul, az egyén életében éppúgy mint az államéban"(557a, 563a, 564a)

A jelenlegi állapotokat nézve és vizsgálva úgy látom hogy demokratikus berendezkedésünk semmivel sem különb a a Platón által ismert demokráciától. Pedig ő (Kr.e.427-344) milyen régen élt és még azt gondoljuk hogy nagyot fejlődtünk társadalmilag?

Na ennyi elég filozófiából és politikából mára, mert holnap vasárnap!

U.i.
A feleségemnek is sikerült a vizsgája(4), tehát nem került el:). Hála az Úrnak! -ezt hogy kell érteni?(önvizsgálati kérdés)

1 megjegyzés:

  1. Kedves Efraim!

    Gratulálok a sikeres vizsgákhoz.
    Valóban, az ember szíve és természete semmit nem változott a kultúra és tudomány fejlődése által. Megváltatlanul, évezredek múltán is ugyanaz maradt mint Plátón idejében. Ez a tény is Istent igazolja és Krisztus váltsághalálának a szükségességét.
    Áldott vasárnapot,
    Lukács János, Chicagó.

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...