2011. február 15., kedd

Kedd este - Magyarkéc

Ma reggel a feleségem Juditkával elment Debrecenbe az orvoshoz. Híri Károly testvéréken keresztül viselt gondot az Úr rólunk. Ez azt jelenti hogy ők vitték el a feleségemet Debrecenbe. Nekem ma este Magyarkécbe kellett menni a romák közé, ahová Ferenczi Béla testvérrel 17.40-kor meg is érkeztünk. Már negyed órával a kezdés előtt megtelt az imaház és énekléssel készültünk a az evangelizálásra.
Nagyon jó volt megtapasztalni a Lélek kiáradását, ami azt jelentette hogy többen, számszerint kilencen felállásukkal jelezték, hogy elfogadják az Úr Jézust.
Biztos vagyok benne hogy azok imáját, akik itt Érszőllősön keddenként rendszeresen összegyűlnek imádkozni most így hallgatta meg az Úr. Áldott legyen az Ő neve!!! A Szent Szellem kenete érezhető volt az alkalmon. Többen sírtak, zokogtak és úgy imádkoztak énekeltek hogy nehezen lehettett onnan eljönni. Tíz óra is elmúlt mire hazaérkeztem.

Az összejövetel végén mielőtt eljöttem volna, már kint az ajtóban egy eléggé rázós kérdést tett fel nekem Kálmán testér:
- Veress testvér! Amint látja mi romák nagyon szapora nép vagyunk. Egyre másra születnek a cigányok pedig óriási a szegénység és nagy a nyomor. A testvér szerint miért van ez???
Hirtelen végigfutott rajtam a tegnapi Vona-Orbán párbaj a magyar Országgyűlésben, ami a romák "indokolatlan szaporodásáról" illetve a "felesleges élet még nem született" téma tárgykörében zajlott, de nem politikai választ, hanem bibliai választ adtam a feltett kérdésre a I.Móz.5:29 alapján(Nóé történetéből szolgáltam ma este) "És nevezé azt Noénak, mondván: Ez vígasztal meg minket munkálkodásunkban s kezünk terhes fáradozásában e földön, melyet megátkozott az Úr.":
- Testvér, biztosan vigasztalódni akarnak, azért születik annyi gyerek a romáknál!
Ezzel el volt intézve ez a kérdés...

Ajánlom a magyar politikusok figyelmébe is!


10 megjegyzés:

  1. a valosag az, hogy nem lehet a ciganyokat egy mondattal elintezni.a szaporodasukat tukrozi az a felelotlen eletmod amit evszazadok ota elnek.lehet most keresztyen tulbuzgosaggal kiallni a ciganyok mellett de teny es valo, hogy tobbnyire csak teher a tobbsegi tarsadalomnak akik kenytelenek minden teren a "hatukon" cipelni a a ciganyokat.nyilvan nem az emberek dolga megitelni az emberi elet feleslegessegerol de attol meg a problema a tobbsegi tarsadalom problemaja.velemenyem szerint a legnagyobb problema az, hogy akarat, szandek de meg latszata sincs annak, hogy torekedjenek egy normalisabb eletmodra.ezek tenyek.aki meg lelkesen kiall mellettuk azok vegyek mar ki fejuket a homokbol!
    ui.varom a marossarpataki zoli kortesbeszedet:)

    VálaszTörlés
  2. Ez is egy "igenytelen"enekles de,jol szol!!!F.Janos

    VálaszTörlés
  3. @Névtelen

    kedves nevtelen
    mostanaban nemigen olvastam efraim blogjat es mas effelet sem, de egy baratom szolt, hogy valaki varja, hogy reagaljak erre a temara.

    azon ragodok, hogy erdemes e irnom barmit is, eljut e oda ahova kell, van e ebben a temaban barkinek fule a hallasra? vagy mar kiastuk a loveszarkokat, elfoglaltuk tuzeloallasainkat es lovunk mindenre ami mozog? ez mar csak igy megy mikor egy ilyen eloiteletektol terhes temarol van szo. mindenki fujja a magaet...

    azt mondod nem lehet elintezni egy mondattal es te elintezed egy szoval: felelotlen. raadasul evszazadok ota. nem tudom milyen nemzet sarja vagy de szinte biztosra veszem, hogy ha a te evszazados oseid nem lettek volna "felelotlenek" te ma nem lennel ezen a vilagon. es biztosra veszem hogy nemely mas nemzet fiai ezt egyaltalan nem bannak.

    kicsit nezzel utana, hogy 1-2 szazaddal ezelott hany gyermeket vallaltak az igen tisztelt nyugati tarsadalmakban, es milyen korulmenyek kozt neveltek oket? es vajon a gazdagoknak vagy a szegenyeknek volt tobb gyereke? volt-e egyaltalan ilyen kulonbseg? es miert?

    valoszinuleg egeszen mas korokben mozgunk de en nemigen latok olyanokat akik keresztyen tulbuzgosagbol allnak ki a ciganyok mellett. ez hosszu tavon senkinel nem mukodne. kibujik a szog a zsakbol. akiben a krisztus lakik az szeret minden (fele) embert, ciganyt es nacit, gazdagot es szegenyt egyarant. nem konnyu oszinten szeretni a masik embert, a ciganyokat sem, az en turelmem is gyakran probara van teve. de meg a csaladtagjainkat is nehez szeretni olykor. es megis megtesszuk. ez a torveny, es ezt ultette belenk a lelek

    azt mondod teher. kedves honfitarsaim joreszenek minden teher, meg a sajat gyerekuk is, igy is mondjak: terhes. legalabb annyi felelotlenseget, lustasagot, elvhajhaszatot, onzest latok azokban a fiatal hazasokban akik nem "vallalnak" effele "terheket". es kozben a korulmenyekre, trendre, meg egyeb zagyvasagokra hivatkoznak mint az emlitett ciganyokban.

    folyt kov.

    VálaszTörlés
  4. @Névtelen


    a cipelesrol jut eszembe, pista baratom, aki 16 eves, gyereke es felesege van, es eltartja oket, sokszor meg a reszeges apjat is. akkora zsup vesszzoket cipel a hatan - pedig csak vallamig er - hogy en alig tudom megemelni. es jobban tudom tisztelni mint a kis selyemfiukat, akik eldobaljak az ovszert a strandokon, mert oket is ugyanaz az oszton hajtja csak ok nem vallalnak felelosseget, meg "tul fiatalok" hatravan meg legalabb 5-6 gyonyoru ev az eletukbol amit elbuliznak a szuleik penzen, hogy majd kapjanak egy-ket diplomat ami falvedonek se jo.

    en magyar vagyok, es ebben a szep romania nevu orszagban voltak es vannak meg olyanok akik ugy gondoljak, hogy a tobbsegi tarsadalom egyik problemajat kepezzuk a tobbi erdelyi magyarral egyutt. masfele teher, de csak teher agyunk szamukra, a nyelvunk, a viselkedesunk, a tortenelmunk, egy szoval a letunk. es meg az a jo, hogy kihalofelben vagyunk. megtesszuk nekik a szivesseget, hogy eltununk az utbol.

    akaratot, szandekot akarsz latni? gyere el egyszer felenk es mutatok neked ilyet. es nem csak a latszatat, hanem igazit. olyan ciganyokat akiktol sok magyar lenne mit tanuljon. talan meg te is, de en biztosan

    remelem engem is azok koze sorolsz, akik lelkesen kiallok a ciganyok mellett. felemelt fovel teszem. de kiallok ha kell a magyarok mellett is, vagy a romanok mellett, mindig amellett akivel szemben eloiteletekkel, gyulolettel, megvetessel lepnek fel. mert mellettem is kialltak masok kicsi koromtol, vagy legalabbis jol esett volna ha kiallnak (mert sokat kaptam a pofamra azert mert magyar vagyok), es leginkabb kiallt mellettem O, az en legjobb baratom, a Felkent. pedig nem erdemeltem meg, meg a levegot se amit szivtam. es megsem irtott ki, nem korlatozta a szaporodasomat, es nem zart gettoba sem...

    en valojaban nem a ciganyokat vedem, hanem a kepmutato, felszines, szeretetlen itelkezest utalom. azt, hogy konnyebben eszrevesszuk a szalkat a ciganyok szemeben mint a gerendat a magunkeban. en sokkal elnezobb vagyok a ciganyokkal (sok az enyhito korulmeny) mint a ciganykodo magyarokkal vagy sajat magammal. aki tobbet kapott attol tobbet kernek szamon. sajnos sok honfitarsam miatt kell szegyenkeznem meg a ciganyok elott. sokat meselhetnek...


    ajanlom figyelmedbe a kovetkezo irast (nem ciganyokrol, magyarokrol szol, akikkel a nyugatiak meg nem feledtettek el mindent) http://atv.hu/belfold/20110207_szeretne_gazdag_lenni_megszolalt_a_20_gyerekes_milliardos

    VálaszTörlés
  5. szerintem te atesel mindig a lo tulso oldalara mikozben a martirok utjan erzed magad. vegulis....felesleges ervelni mert tavol van toled az objektiv es jozan itelokepesseg.
    legyen a te hited szerint!

    VálaszTörlés
  6. ...amugy meg...nem szukseges kulonbozo (elfogult) un. tanulmanyokat olvasgatni (foleg ha azokat megrendelesre irogattak ossze.atv.hu-t elvbol nem olvasok).eleg ha a mindennapokat latjuk es azokban a ciganyokat.nehez veluk szemben egyutterzest tanusitani.ahol meg ugyanugy beilleszkednek a normalis tarsadalomban es dolgoznak ott mellekes hogy cigany-e az illeto vagy sem.csupan az ember szamit.
    evszazados hianyossagot nem lehet "megjavitani" par ev alatt.adott esetben...szerintem kizart.
    ....nade ...nem vagyunk egyformak.

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen

    kedves nevtelen
    olasva a megjegyzeseidet kezdem azt hinni, hogy nem is olvastad amit irtam, mert rosszabbra nem akarok gondolni. a szavaidbol egyfajta kicsinyes, sablonos gondolkodas es jo adag gyulolet sut.

    sajnalom az idot amit a veled valo kozlesre szantam. sejtettem is, hogy ez lesz. de ugy kell nekem. latod, rolad sem mondok le (es meg ha meg is tennem -mea culpa- O nem teszi), jollehet sok cigany ember felol nagyobb remenyeim vannak.

    kered hogy szoljak hozza aztan felszinesen atfutsz az ereim felett, nem engeded az agyadba oket. velem kapcsolatban is altalanositol, ferditesz. objektiv es jozan itelokepessegrol irsz es kozben egy ertelmes ervet sem mondtal sem az ereimre sem a temara. mifele ember vagy te? szeretnek most a szemedbe nezni mikor ezt irom, lassam, mi lakik benned.

    az a cikk nem egy tanulmany. kar, hogy nem olvastad, a te bajod. ki beszelt "megjavitasrol"? engem es teged sem lehet "megjavitani" a tobb evezredes orokolt bunokbol. ujjaszuletes kell. ha lenne Istened, akkor nem kellene ezt bizonygassam neked.

    ez egy hivo lelkesz blogja en megis ugy ereltem veled, hogy abba az esz ervek es nem a hit jatszak a foszerepet. de sajnos te egyikre sem mutattal fogekonysagot. ...eddig

    de nem mondok le rolad mert akkor ugyanabba a hibaba esnek bele mint te a ciganyokkal


    es ha sertonek talalod a szavaimat, bocsass meg, nem mindig tudok eleg nyajas lenni

    Krisztus kegyelme legyen veled
    zoltan

    VálaszTörlés
  8. @Névtelen

    es meg valami
    ha itelkezni, gogoskodni, gyulolkodni akarsz, megteheted, szived joga. de ettol ne remelj semmi jot, meg ha pillanatnyilag jol is esik jol odamondani, hosszu tavon ures maradsz. es a gondolataidban nem tudtam felfedezni semmi eredetiseget, kozhelyes alcak moge bujsz. legyel oszinte, nyitott, becsuletes magyar ember! (vagy amilyen, mert nem tudom milyen nemzetisegu vagy)

    Isten aldjon
    zoltan

    VálaszTörlés
  9. "Egy törvénytudó felállt, hogy próbára tegye. "Mester- szólította meg -, mit tegyek, hogy eljussak az örök életre?" Megkérdezte tőle: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?" Így válaszolt: "Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat." "Helyesen feleltél. Tégy így, és élni fogsz" - válaszolta neki. De az igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: "Kit tekintsek felebarátomnak?"...
    Jézus ezekután elmondta az irgalmas samaritánusról szóló példázatot. Jó lenne újra és újra elolvasni ahhoz hogy tudatosuljon bennünk ki a mi felebarátunk..., mert ott a zsidónak az általuk megvetett samaritánus volt a felebarátja.

    VálaszTörlés
  10. Nem tudom irjak -e vagy inkabb ne.Olvasgattam, nezelodtem es arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy en is, mint a "nevtelen" ugyanugy gondolkozok.Van feher es van fekete. Van jo es van rossz.Es sajnos en is a feheret fehernek latom es a feketet feketenek........nem sorolom.Ton testver egyszer ugy beszelt a radioban, egyik predikaciojaban, hogy a szemetet nem szabad a szonyeg ala seperni, mert csak gyul.Ha valaki ugy latja hogy a ciganyok tobsege , valoban nem is akar semmit sem dolgozni- tenni, csak eloskodik a tarsadalmon, en nem mondanam hogy nem ugy van.Persze vannak jok is, ertekes, szorgalmas emberek koztuk.De nagytobsege miatt szenved a Roman nep, miattuk itelnek el mindenkit. Az igazsag ez. Igy latom en is, Isten bocsassa meg a bunomet es konyoruljon rajtam is, adjon nekem vilagos latast.Ton testver meg azt is mondta, hogy pl. a lopast nevezhetjuk lopasnak, kompletalasnak, szerzesnek.....de csak bun marad.Es ha halgatunk, elturjuk , akkor bunpartiak vagyunk.Fiatal koromban dolgoztam keresztyenek kozott, es korhazba kerultem, annyi mindent lattam, ugy megbotrankoztam.Otthagytam azt a hejet kedves testverem. Az UrJezus ahol bantottak , keresztul ment rajtuk, ki ment kozuluk, elment egy masik hejre.Azert szerette oket, nem mondott le senkirol sem.Kedves testverem , miert urulnek ki a gyulekezetek? Sokakat a vilag tart tavol, sokakat a gyulekezetek belso viszaja nem enged kozel.Bocsanatot kerek ha megbantottam valakit, es vegyek figyelembe hogy en is egy vagyok a bunosok kozzul, csak egy botladozo hivo vagyok. Isten tisztitson meg benunket es aldjon meg valamenyiunket !Kiss Hajnal.

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...