2007. június 3., vasárnap

Vasárnap

Eelllllllllromlott a billentyzuzetem, kihja a betuket ,most javitom es amikor kesz lesz akkor le blog.

Na sikerült beüzemelni a 14 éves régi IBM billentyűzetet és most ezen írok. Sokkal jobb mint a maiak.
Ma délelőtt az igehirdetés főbb vázlata a 5Móz.3:23-29 alapján:
Földhözragadt kívánság

1. Még a szent embereknek is lehet ilyen kérésük, mert övék is az ígéret, megdolgoztak érte
2. Isten válasza az emberileg jogosnak tünő kérésre az hogy, emelkedj felül az előtted álló akadályokon és nézd más szemszögből a dolgokat, magassabról, szakadj el a földtől...
3. Az Úr azt is mondja hogy ne az örökségre(Kánaán), hanem az örökösre(Józsué) koncentrálj! Másszóval ne a föld legyen a fontosabb hanem az ember...

Úrvacsorai alkalmunk is volt délelőtt, ami mindig ünnep...

Délután
Bibarcfalván majd itthon szolgáltam az Eszter könyve 1. rész-ből. Amikor készültem ebből a részből, azon gondolkodtam hogy ennyi erővel vehetném Gárdonyinak is az egyik regényét, mert annyira részletesen van leírva egy pogány ünnepség minden bajával hogy az legfeljebb elrettentő példa tud lenni. Vajon a babiloni udvar eseményeinek milyen üzenete lehet az újszövetségi keresztyén közösségek számára? Eszter könyve amely Isten nevét egyszer sem említi meg csak közvetett módon utal Isten féltő szeretetére népe iránt.
Ilyen gondolatok kavarogtak a fejemben, és közben azokra gondoltam akik a Vezérfonalat összeállítják, hogy Vasárnap délutánra miért is választották ezt a textust.. Végül az Úr rendet tett a fejemben is meg a szívemben is és megadta az üzenetet, amit sikerült is átvenni.

A méltóság megőrzése
1. Megkívánta hogy a királynő nemet mondjon a királynak(urának)
mert az a kincsei után vele is dicsekedni akart, mutogatni mint egy kiállítási tárgyat. A saját feleségét akarta közszemlére tenni. Gyalázat! A király részegen vetemedett ilyen cselekedtre. Az ittas(részeg) ember kívánsága legtöbbször az erkölcsi korlátokat is merészen áthágja...Ma is hallani olyat hogy részegen valaki még a feleségét sem átallja áruba bocsátani... Ma amikor a világ elvárja hogy levetkőzz vagy kivetkőzz magadból, mutogasd bájaidat, mert csak így érvényesülhetsz, és még annyi sok elvárással van a világ (vagy éppen a nem hívő fél az Úr gyermeke felé), aminek ha megfelel a keresztyén csak tárgyiasítja önmagát és szégyent hozhat az Úr nevére, akkor lássuk meg hogy még a pogány világban is volt annyi tartása egy királynőnek hogy még az élete kockáztatásával is megőrizte méltóságát. Mennyivel inkább kell nekünk vigyázni a Krisztusban elnyert tisztaságra, mind erkölcsi mind szellemi értelemben.
2. Bátor tett volt mert, még az életét is kockára tette, nem alkudozott... Isten Lelke a bátorság lelke is aki legyőzi a bennünket megkörnyékező félelmet
3. Következménye volt: harag, felháborodás nem is csak a király részéről, lefokozás, háttérbeszorítás... mind fájdalmas, de ez a bátor NEM nyitotta meg az utat később Eszter előtt hogy Isten rajta keresztül adjon szabadulást az ő népének. Iste ebből a történetből is jót hozott ki. Ha a király később meg is bánta amit részegen tett, már nem vonhatta vissza mivel a médek és perzsák törvényébe foglalták a részeg akaratot. Isten azonban a meg nemtörténtté kívánt cselekedetekből is tud jót kihozni. Bízzunk benne!

Olyannyira szép és tartalmas beszámolók hangzottak el a nőtestvérek részéről, akik a tegnap a Hargitán voltak, hogy megfogalmazódott bennem ismét: az ősszel egy hétvégét a férfi testvérek számára is meg kell szervezni a Táborban.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hozzá(m) szólhatsz...