2007. június 2., szombat

Péntek (...jó,jó tudom, hogy már szombat van)

Barót napok vannak nálunk már szerda óta. Ez azt jelenti, hogy minden évben ilyenkor, a hét második felében lezárják a városközpontot és az óvodába is csak mellékutakon vagy gyalog lehet eljutni. Továbbá a tanítás az iskolákban is csak látszat, mert fő az ünnep...a szórakozás. Ezért ma reggel csak a központig vittem el a gyerekeket, onnan Judit kísérte el a kistestvérét az óvodába. Délután Mirjám hozta haza a kertek alatt. Sportversenyek, vetélkedők, kulturális rendezvények, élő koncertek, vásári forgatag, kiállítás, minden(?) mi szem, szájnak s fülnek(!)ingere felvonultatik ilyenkor. Nagy kegyelme az Úrnak hogy e templom, mely mellett lakom, a város szélére építtetett, mert epítői eretneknek neveztettek. E kiváltságos helyzet ilyenkor élveztesb, mert itt csend és nyugalom honol, míg a központban az ördög dobol. Szegény testvéreimért kik elszenvedni kényszerülnek ilyenkor az ingyen muzsikát, imádkozom hogy az Úr adjon nekik csendes pihenést(nem úgy(!) gondolom...)!
Ma este több reménysugár is villant(villámlott), mert jégeső verte a város utcáit és tereit. Talán az áldott eső elmossa a szemetet is. ÁMEN!
Az esti bibliaórán inkább azok voltak jelen akik a felszegben laktak, illetve akik át tudtak törni a város központban felállított akadályokon... Az ördög minden erőlködése ellenére ez egyeseknek sikerült.... kár hogy nem mindenkinek(e kár magán kár, nincs kompenzáció)...
Befejeztük a jób könyvének a tanulmányozását, és úgy láttam hogy a jelenlévő tagok(a gyül. tagok egyharmada) egyértelemmel(senki nem tiltakozott:) velem imádkozott, míg azt kértem, hogy életünk hétköznapjaiban(nem a blog címére utalok) is legyen meg az ÚR akarata!
Az összejövetel utáni órában még Máthé Zoltán próbált nekem leckét adni, asztalitenisz tantárgyból, de a lecke hangsúlyosabb részét szombatra halasztotta, mivel a 30 évvel ezelőtti tananyagot az idő vasfoga eléggé kikezdte... A gyengébbek kedvéért: a ma esti eredmény 21:4 volt..., de azt mondta hogy holnap lesz nemulass, amikor beöltözik majd...( tényleg tudott valamikor, nem is akárhogy... a tenyereseiből ítélve, csak azota teste paraméterei is változtak...)
Ezekután Gál Gabiékhoz mentem át(a felesége Jutka, pedagógus lévén, szakértői váleményt formált a bibliaórán annak a kérdésnek kapcsán hogy Isten miért kérte Jóbot arra hogy oktassa Őt), hogy kinyomtassa azt az irományt melyet a templom tornyába az Jézus visszajöveteléig, mint rövid történelmet szándékozunk elhelyezni. Miután ezzel elkészültünk(alább olvasható a szöveg) egy rövid(mintegy másfél órás) vallástörténeti eszmefuttatást engedtek meg nekem, a Bandi bátyám szemályes bizonyságtételével alátámasztva. Figyelmesen hallgatott mind a férj mind a feleség, ezúton is köszönet a türelemért! Éjfél előtt néhány perccel jöttem el tőlük, mivel Jutka reggel a feleségem vezetésével(szó szerint kell érteni, mert ő lesz a sofőr) a Hargita Táborba indul női csendes(?) napokra. Mi férfiak is csendben leszünk idehaza, vagy máshol... ha az Úr is úgy akarja. Ja, itt van már nálunk ismét Juliska néni(a főfelügyelő) aki a gyerekekre vigyáz míg a feleségem elcsendesedik...:)



A templom rövid története


Cserei József 1782 március 7-én templom épjtésre ad be kérést a az "Excelsium Regium Guberniumhoz", mely kérést jóváhagyták, ezért az Úr 1782. esztendejében Szent Jakab havának(július) 13-án megtörténik az alapkőletétel. Ezen a napon a katolikusok megtámadják és erőszakkal be akarják az építést szüntettetni, hogy az eretnekeknek ne legyen itt temploma. Még írásos panaszt is beadnak a 2. székely regimenthez, de 1783 július 25-én a templomépítést az Ítélőtábla tudomásul veszi.
A templom karzatán, az orgona oldalán festett kazettában a következő felirat volt olvasható:
FELSÉGES MÁSODIK JÓZSEF CSÁSZÁR KEGYELMES URUNK ÉS ÖRÖKÖS FEJEDELMÜNK ENGEDELMÉBŐL EZEN IMÁDSÁG HÁZAT ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÉPÍTETTE NAGYAJTAI CSEREI JÓZSEF ÉLETE KEDVES PÁRJÁVAL RAKSÁNYI ANNÁVAL AZ 1782-dik ÉS 1783-dik ESZTENDŐKBEN
A templom javításáról csak az 1886. esztendőben van említés, amikor kemény vassal az egész épületet körülabroncsozzák. A másik nagyobbszabású javítás 1903-ban volt, amikor az oldalfalak keresztkötést kaptak és a boltozat is kijavíttatott.
1947-ben a reformátusok, mivel ők új templomépítésbe kezdtek, használatra átadják e templomot a baptista gyülekezetnek. A baptisták 1947 és 1954 között ingyen és bérmentve használhatták az épületet. 1954 szeptember 27-én a Baróti Baptista Gyülekezet 27.500 lejért megveszi a templomot és a kialkudott vételárat még abban az esztendőben ki is fizették. Az adásvételi szerződésben rögzített ingatlan a baróti telekkönyvben a 883/1 hrsz. alatt 191 négyszögöl területtel van bejegyezve.
A harmadik nagyobb javítást már a baptisták eszközölték a templomépületen 2000-ben amikor is a teljes tetőzetet lecserélték. Ennek a felújításnak a következő állomása 2007-ben (jelen írás keletkezésekor) a torony újraépítése és a templom újravakolása. A torony Boda Dénes erdőfülei ácsmester munkája.
Legyen e hajlék mindenkor a hívő ember istentiszteleti helye és Istenünk áldása legyen mindazokon kik e helyen imádságos szívvel keresik az Urat!

E dokumentum íratott az Úr 2007. esztendejében Veress Efraim baróti baptista lelkipásztor keze által.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hozzá(m) szólhatsz...