2007. november 26., hétfő

Hétfő este

Ma délután egy keresztyén kiadó a Céltudatos Élet című Rick Warren könyvet ajánlta nekem román nyelven. Én a "Céltudatos Egyház" -at olvastam eddig és részleteket a Céltudatos Élet- ből, e egy jó ideig nem tudtam megfogalmazni egészen pontosan hogy miért is idegenkedek én a Rick Warren könyveitől. Az elmúlt napokban azonban olvastam Warren Smith "Céltudatos Megtévesztés" című könyvét Kelemen Etelka fordításában, amely segít helyretenni a dolgokat Rick Warrennel kapcsolatban. Ezt a fordítást megküldtem Gergely István testvérnek hogy nézze át és ő majd talán a többi lelkipásztornak is elküldi. A fordítás jogát Kelemen Etelka testvérnő megkapta a kiadótól, de ez a könyv magar nyelven még digitális formában van.
Idemásolok az utolsó lapjairól egy részletet:

Több mint egy kevés kovász

Ne essetek tévedésbe felőle. A Céltudatos Gyülekezet kampánya, hogy minden férfit, nőt és gyermeket soraiban állítson, hogy „véghezvigyék” a P.E.A.C.E. Tervet és „teljesítsék” Isten Álmát, nem a saddlebacki gyülekezetben gyökerezik vagy csak egyedül Rick Warren inspirált gondolataiban. Amit olvasmányaimban felfedeztem, az egész Célvezérelt Mozgalom szellemi alapját meg lehet találni a Robert Schuller 50 éves szolgálatának írásaiban és tanításában. Amíg Rick Warren, Bruce Wilkinson és más keresztyénvezetők új célvezérelt szövetségeket eszkábálnak össze a világ körül, addig ennek a látszólag elsüllyeszthetetlen célvezérelt hajónak az igazi barkácsolója csendben ül a Kristály katedrálisbeli irodájában – ugyanabban az irodában, ahol a Tanfolyam a Csodákról is iktatva volt, és ahol, egyszer el lett süllyesztve egy fiók mélyére Ernst Holmesnak az Elme Tudománya.
Egyszer egyik ismerősöm megkérdőjelezte, ha nem bánok igazságtalanul Rick Warrennel azáltal, hogy olyan szoros összefüggésben hozom Robert Schullerel. „Végül is” mondta, „Rick Warren sok embert visz a gyülekezetbe. Valóságos felbuzdulás van az evangélium körül, és emberek nagyon nagy számban „térnek az Úrhoz”. Még ha akceptálta is Schullernek néhány kérdéses tanítását, nézd a sok jó dolgot, amit tesz.”
Az első dolog, ami eszembe jutott erre a megállapításra az az a szemléltető példa, amit hitre jutásom után olyan gyakran hallottam: egy pohár víz, amiben 99% víz van és 1% arzén, 100%ban meg fog ölni. És megpróbálni „pozitívnak” lenni látván inkább a félig megtelt poharat, mint a félig ürest, nem működik az arzénnal szennyezett víz esetében. Biztos meghalunk, még ha nagyon kevés arzén is van az italunkban. A Biblia ugyanezt az elvet képviseli a tant illetőleg. A tant, amelyet bármilyen kevés valótlanság szennyez be, nagy megtévesztésben torkolhat. Éppen ezért a Biblia szigorúan figyelmeztet, hogy: ”egy kevés kovász megkeleszti az egész tésztát”. És ezért Jézus kifejezetten figyelmeztet minket, hogy figyeljünk a tévtanítás „kovászára”, amelyet egyes vallási vezetők közvetíthetnek. (Máté 16: 11 -12).
Elmondtam az ismerősömnek, aki „pozitív” akart lenni, hogy a Biblia világosan mutatja, hogy az igazságot nem lehet összekavarni nem igaz dolgokkal, vagy féligazságokkal az emberek az Úrhoz való vezetésében. Mert ily módon az emberek tévtanítások áldozatai lesznek. Erre jutottam én is a New Age „Istenével”, „Jézusával”, és „Szent Szellemével”. És ily módon kezdett a Gyülekezet is belekeveredni az Új Spiritualitásról szóló New Age tanításban anélkül, hogy egyáltalán tudatában lenne ennek. Ezért annyira fontos, hogy bármely Isten nevében jelentkező tanításnak az igazságát ellenőrizzük. A Biblia azt tanítja nekünk, hogy utasítsunk el mindent, ami nincs összhangban az Igével, mert „egy kis kovász” mindent megváltoztathat. A saját megtévesztésem tapasztalatából tudom, hogy ha már egyszer az ajtó meg van nyitva a tévtanítás előtt, bármilyen keskenyre is, mind tágabbra fog nyílni.
Mikor Isten dolgainak tanításáról van szó, senki sem teheti felelőtlenül- még Rick Warren sem. Mindannyian felelősek vagyunk az igazságért. Mi a teljes igazságot és csakis az igazságot kell tanítsuk. Nem tekinthetünk el semmilyen tévtanítás felett, vagy nem utasíthatjuk el az istenfélő kritikát azáltal, hogy rámutatunk, olyan jónak tűnő dolgokra, amelyek tőlünk származnak, mint a „jó cselekedeteink” vagy bármi más, amit mi teszünk. Jézus sohasem járt így el, és minket sem akar így látni. Ha az arzénnal elegyített pohár vízre tekintünk és hisszük a Biblia figyelmeztetését, hogy „kis kovász az egész tésztát megkeleszti”, akkor ugyanígy kell tekintsünk a Céltudatos Életre és minden más hasonló könyvre. Egy „kis” arzén mindent meg tud ölni mindabból a jóból, ami ilyen vizek fogyasztásából származhat. És egy „kis” kovász megölhet minden lehetséges jót, ami a Célvezérelt életből származhat. És amit felfedeztem az, hogy abban, amit Rick Warren tanít sokkal több, mint egy kevés kovász van.
Tulajdonképpen már az a tanítása, hogy Isten mindenben benne van elegendő kovász ahhoz, hogy az egész Célvezérelt Gyülekezetet az Új Spiritualitásba „vezérelje”. Ez az a fajta kovász, amely a világ dicséretét nyeri el és egy hamis krisztus arcára, mint Maitreya, mosolyt csal. Az a fajta kovász, amely tágra nyitja az ajtót a felekezetközti „párbeszéd” előtt, amelyet Neale Donald Walsch és az ő New Age „Istene” olyan kétségbeesetten óhajtanak. Ez az a fajta kovász, amely már abban a folyamatban van, hogy bevezesse a Gyülekezetet egy nagy megtévesztésbe.
Természetesen a „bűntársítás” senkivel szemben sem korrekt eljárás. Jézust hamisan vádolták, csupán azért, mert sokféle emberrel jött kapcsolatban. De a velük való érintkezés nem tette őt mássá. Ő volt az, aki megváltoztatta őket. Elmondhatjuk-e ugyanazt a Rick Warren és Robert Schuller kapcsolatáról? Kimerítő tanulmányozásom során nagyon világossá vált, hogy Rick Warren volt az akinek „viszketett a füle”. Ő volt az, aki gyökeresen megváltozott a Robert Schullerrel való kapcsolat során – és nem fordítva. A Célvezérelt Élet azt bizonyította be nekem, hogy Rick Warren nem annyira Rick Warren tanításait mutatta be, mint inkább Robert Schuller írásait és tanításait. A Schuller hatása félreérthetetlen és valós volt.
1982-ben Robert Schuller felhívást intézett „egy új reformációra” az egyházban. Ma, Rick Warren intéz felhívást „egy új reformációra” az egyházban. 1982-ben Robert Schuller ismertette Isten tervét a világ megváltoztatására és megváltására vonatkozólag, mint „Isten álmát”. Ma Rick Warren mutatja be a P.E.A.C.E. Tervét, amelyet úgy ír le, mint „Isten álma” a világ megváltoztatására. 1969-ben Robert Schuller azt írta, hogy „Isten az emberekben lakozik”. Ma Rick Warren azt tanítja, hogy Isten „mindenben benne van”.Rick Warren újból és újból felhasználja Schuller gondolatait, elképzeléseit, tanításait, szavait, és kifejezéseit – amelyekből számosat említettem már.
Rick Warren nem egy összefüggésbe hozás „áldozata”. Az ő kapcsolata Robert Schullerel egy választás általi asszociáció. Rick Warren volt az, aki Schullerhez ment. Az ő választása volt, hogy Schullerhez társuljon és adoptálja tanításait. Ezeknek a Schuller tanításoknak az adoptálásában bizonyítja meg magát Rick Warren.
Matthew Henry Biblia kommentátor helyesen ragaszkodik ahhoz, hogy bárki szolgálatának „gyümölcsei” magukban foglalják „tanításaik gyümölcseit”. És ebben az értelemben Rick Warren tanításainak és doktrínáinak „gyümölcsei” jelentősen hasonlóknak bizonyultak a Robert Schuller tanításaihoz és doktrínáihoz. Jézus azt mondta „Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket”(Máté 7: 20). Amit megértettem a Célvezérelt Élet olvasása folyamán a „gyümölcsök” és a Rick Warren és Robert Schuller kapcsolatát illetőleg, az volt, hogy a Rick Warren alma nem esett messze a Robert Schuller fától.

5 megjegyzés:

  1. Le vagyok dobbenve! Mostanaban egyebet se hallok, csak Rick Warren konyveinek a kritikajat. Sajnalom azokat az embereket, akik azt hiszik, hogy a Rick Warren konyvei megvaltast hoznak az eletukbe. A konyve nem Szentiras. Nem fogja megvaltoztatni sem a vilagot, sem egyik vagy masik ember eletet. Oriasi tevedes ezt hinni,vagy igy olvasni oket.

    Azt is sajnalom, hogy az ember csak kritikat ir vagy olvas, de kozben nem tud semmilyen mas alternativat felmutatni. Nalunk ez mukodik, igy erdemes csinalni. Ebben a kulturaban ez az, ami hatekony. Ilyen sajnos nincsen. csak az van, hogy valakinek a munkajat, konyvet, gyulekezetet megkritizaljuk jo kemenyen. Es nem sajnaljuk az idot, energiat es a penzt olyan kiadvanyok megjelentetesere, amelyek befeketitik egy masik ember munkajat.

    Viszont tartalmaz nehany olyan jo alapelvet, amit erdemes atgondolni, es gyakorlatba ultetni a helyi kozossegben. Peldaul azt, hogy a gyulekezetnek legyen celja.

    Legyenek csoportok, akik a celokat
    megvalositjak. Bevonni a nagy gyulekezetet a celok
    megvalositasaba. Az ot cel (imadat, tanitvanysag,
    evangelizacio, szolgalat, kozosseg), amirol ir,
    szerintem teljesen biblikus.

    Azt, hogy hogyan
    valositja meg a gyulekezet a celokat, a helyi kozossegtol, kulturatol, lehetosegektol fugg. Ez a tanfolyam segit abban, hogy valamit tegyunk annak erdekeben, hogy az osszejovetelek gyakorlatiasak, vonzoak legyenek, tegyunk hangsulyt a kozosseg kialakitasara, hogy a serult, es az elesett enberek is otthon erezzek magukat, es menjenek mas kozossegekbe gyogyirt, megertest, elfogadast kereseni.
    Legyen misszioja a gyulekezetnek. Legyen a vezetoseg az, aki osszeull, imadkozik, bojtol, Iget
    olvas es elkeri Istentol a latast az emberek megmenteseert.


    Ha ezt a Rick Warren konyvenek olvasa nelkul is valaki igy gyakorolja, az nagyon jo. De, ha masoknak segitett abban, hogy szemleletet valtson, megtanuljon a fejevel is gondolkozni, ne csak menjen a hagyomanyok utjan, akkor erdemes volt foglalkozni a tanulmannyal.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Efraim!

    Érdeklődéssel csptam le a cikkre, mikor megláttam, mert engem is foglalkoztatnak RW, sőt, ajánlottam is másoknak. Ezért is érdekel, hogy milyen ellenvélemények vannak.
    Sajnos, az általad idézett részletből semmit nem tudtam meg. Szívesen olvastam volna idézetet, mely alátámasztja a kritikus állításait. Egyetlen vádat említett csak, a többi maszlag - amíg nem támasztja alá. Az az egyetlen vád, hogy szerinte Isten mindenben benne van, megint csak nélkülözi az idézetet. Ez nem győz meg semmiről.

    Szeretettel szolgatársad Budapestről: Macher Tivadar

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tivadar!

    Ha érdekel elküldöm az egész könyvet nyers fordításban. Annyit szeretnék csak hozzá fűzni az egész kérdéskörhöz, hogy véleményem szerint RW megkerüli a bűn kérdését így nyújtva szolgáltatást a lelki békét keresőknek, de nem az a bűnből való szabadulás(megtérés), ha kitöltesz egy kártyát. A cél pedig nála nem a elsősorban a lélekmentés hanem a az úgynevezett "gyülekezetépítés". Azzal a módszerrel sem értek egyet hogy a gyülekezetépítésben mindent a külső igény határozzon meg... Tehát amikor nem nem teljesen ellenkező irányt(180 fokos fordulat), hanem enyhe alternatívát kínálunk(a széles út egyik belső sávját) a kárhozat felé haladóknak... Értem ez alatt a "minden maradhat a régiben csak átfestjük a cégért" megoldást.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Efraim!

    Rég találkoztunk, remélem, hogy jól vagy...

    Megdöbbentem az írásodon, és el is szomorított.

    Nem új az, hogy ha valahol sok áldás van, akkor ott nagyon hamar rengeteg támadás várható. Bár nem vagyok Rick Warren szószólója, de ő egy olyan baptista lelkipásztor, akinek az életén Isten sok-sok áldását látom és szívesen is tanítom a céltudatos gyülekezet tanfolyamokat, mert nagyon előnyére válhat a magyar gyülekezeteknek is.

    1. Azt gondolom, hogy megint ott vagyunk, ahol már sokszor voltunk: mindent megkritizálunk, mindenben találunk kivetni valót, ugyanakkor nálunk Magyarországon meg nem működik semmi sem. Talán éppen ezért.
    2. Nagyon könnyű valakinek a hatalmas életmunkásságából kivágni olyan, másodperc hosszúságú videókat, egy-egy félmondatot idézni, amelyekkel be lehet feketíteni az illetőt. Ez nem keresztényi módszer, hanem a média eszköze. Sajnálom, hogy most ilyen módszerekkel próbálnak róla gondolatokat megfogalmazni...
    3. Rick életén sok áldás van, emberek ezerei tértek meg általa. Teljesen téves az az állítás - nem is tudom, hogy milyen alapon lett megfogalmazva - hogy ő nem a lélekmentésben van. Pontosan ez az ő küldetése. Ehhez kapott Istentől látást - amit vagy lehet tanulni, vagy nem muszáj átvenni, de nem gondolom, hogy támadni kellene... Aki valaha is járt a gyülekezetében (én többször is) és ismeri az oda tartozókat, az tudja, hogy mindez nonszensz.

    Én azt kívánom az Isten útján járóknak, hogy tudjunk feltekinteni vezetőkre, olyanokra is, akik más országokban, más kultúrákban szolgálják az Urat, talán nálunk sokkal gyümölcsözőbben... Ne akarjuk mindenáron bebizonyítani, hogy ők arzénnel mérgezett vizet adnak, A New Age szivárgott be az életükbe, stb.

    Ideje lenne a keresztényeknek egymást szeretve és tisztelve haladni az úton, hiszen végső soron "erről ismeri majd fel a világ..." Persze ez nem lehetséges akkor, amikor valaki tévtanításokat terjeszt és az élete nem méltó az Úrhoz. Rick Warren esete azonban nem ez...

    Steiner József

    VálaszTörlés
  5. Kedves barátom!
    A vajdaságból,Szabadkáról írok.
    Érdekel a Rick Warren jelenség.Az
    n blogjában olvastam egy részletet
    Warren Smith:Céltudatos megtévesztés
    című könyvéről amelyet Kelemen
    Etelka fordított magyarra.Kérdésem:
    ki adta ki ezt a könyvet és hol lehet
    beszerezni?.Esetleg az interneten
    elküldeni,hogy letölthessem.Előre is
    köszönöm törődédét!
    Borbély Árpád,Josipa Krasa 4/23,
    24000 SUBOTICA,Srbija
    arpicus@gmail.com

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...