2007. május 17., csütörtök

Csütörtök

Áldozócsütörtök, Jézus menybemenetelének napja. Korán keltem és remélem lesz mit írni még a mai napról. Egyelőre annyit, hogy készülök a délelőtti szolgálatra, amit Bibarcfalván tartok. Este pedig 6-tól itthon leszek Baróton.

Ahogy fentebb írtam, a délelőttöt Bibarcfalván töltöttem. Az Úr Jézus menybemenetelére emlékeztünk és arra hogy ez mit jelent nekünk. Tudjuk hogy hova ment, tudjuk hogy miért ment és azt is tudjuk hogy vissza fog jönni. Röviden ez volt a vázlata a prédikációnak.
Az alkalom végén ott is elmondtam a testvéreknek hogy milyen változások elé nézünk. Nagyjából már tudták, de most volt az az alkalom, amikor közvetlen eszmecserét folytathattunk ezen a téren. Az egyik testvér azt mondta: " Egy valami nem fér a fejembe. Miért van az hogy a rendszerváltás óta annyira megbolydultak a lelkipásztorok? Addig tisztességesen leszolgáltak akár több évtizedet is egy helyen, de azóta feszt mozognak. Most 5 éve hogy idejöttél megnyugodtunk, szépen elsimult minden és most hogy elmész ez megkérdőjelezi a jó folytatást. Ennek nem kéne így lenni. Ahol olyan sok a hívő és a lp. is több miért innen hívnak maguknak,ahol kevesebben vagyunk és nagyobb a szükség?" Próbáltam válaszolni és megláttani az Úr vezetését, hiszem hogy nem hiába. Azt is elmondtam, hogy amint az édesapám könyvének címe is üzeni: csak eszköz vagyok én is az Úr kezében. Ami eddig itt történt az az Úr munkája és aki elkezdte be is fogja végezni, még nélkülem is. Minden dicsőség az Urat illeti! Nekem csak orcám pirulása.... Az Úr most csiszolni és formálni akar engem is. Végül csak csak egyenes irányt vett a beszélgetés és megegyeztünk abban, hogy aki eddig megtartott ezután is meg fog, mi pedig a körülmények és a változások ellenére is hűséggel kell szolgáljuk Őt.

Délután sikerült egy keveset pihenni, majd este 6-tól itthon szolgáltam. A fő üzenet az Úr Jézus utolsó szavai nyomán a misszió parancs megismétlése volt. Nagyon jó volt együtt lenni a testvérekkel, akik közül többen is megosztották hogy mit jelent és jelentett számukra az Úr Jézus mennybemenetele.

Ma este és már korábban is olyan információk jutottak el hozzám, hogy a székelyudvarhelyi baptista gyülekezet ismét egy ellenőrizhetelen folyamat részévé válhat, amelynek nyomán a missziós lehetőségek nemhogy javulnának, hanem sokkal inkább beszűkülni látszanak. Arról van szó ami már a tavaly is problémát jelentett. Argentin "evangélisták" jönnek, akik úgynevezett ébredési konferenciák keretében gyógyitani próbálnak és olcsó evangéliumot hirdetnek. A tavalyi alkalmon én is résztvettem ahol nyitott voltam minden jóra, de legnagyobb sajnálatomra az az "evangélium" amit ott hirdettek pehelykönnyűnek bizonyult. Ahol a dicsőítésen (ami ezerrel megy) és a gyógyuláson van a fő hangsúly, ahol nem árad ki a bűnbánat lelke, ahol nincs bűntől való megkeseredés(mint pünkösdkor), ahol viszont van tánc és tombolás, OTT HAMIS AZ EVANGÉLIUM!!! Nem csak a hamis pénz előállítása törvénybeütköző, hanem a használata is!!! Ha így van ez a pénzzel, mennyivel inkább oda kell figyelni a "drága kincsre"...

Senkit nem tudok aki azon szolgálatok nyomán ismerte volna meg az Urat és csatlakozott volna a gyülekezethez. Ellenben sok probléma, meg nem értés, feszültség támadt az Úr népe között is. A mostani alkalmak egy része a baptista imaházban lesz megtartva a kinyomtatott meghívók szerint, de erről még a helyi gyülekezet sem határozott, nemhogy testvéri vagy szolgatársi egyeztetés történt volna. Az Úr adjon bölcsességet és józanságot hogy testvéri egyetértésben küldetésünknek megfelelve tudjunk evangelizálni, ne pedig ide-oda csapódva másokba reménykedve, gyógyítási csalétekkel megtűzdelt olcsó evangéliumot terjesszünk.

Van tehát mára is elég imatéma.... és szorongás az Úrért!

Uram légy kegyelmes hozzánk! Imádkozzatok értünk!

5 megjegyzés:

  1. Kedves tv.-em sajnálom, hogy nem tárgyilagosan itéled meg a történteket!
    Valóban nem minden volt a "szánk ize szerint" ami a konferenciákon történt, DE Igehirdetés (evangélizálás), megtérésre, megújúlásra való felhivás volt és nem is akármilyen! Szerettelek volna olyan tűzzel hallani prédikálni, akár téged is!, ahogy az idősebb pásztor tette.
    Spurgeon tyúkjai néha okosabbak!
    Én Pál apostollal vallom "akár szinből, akár szivből az Evangélium hirdettetik és én ennek ÖRÜLÖK!"

    Örülj te is!
    Meglásd nyugodtabban alszol és felszabadulsz a saját portád előtt való sepregetésre! Hidd el, van bőven, még neked is! (irásodban a hamisitáson, leértékelésen túl, a felbújtásig és itélkezésig sok hozzád nem illő/ méltó hiba is becsúszott)
    Krisztus körül, türelmes szeretettel, megértő módon kell elhordozni az erőssebbeknek a gyengéket, mert egyetlen ismérv, aminek alapján felismer/felismerhet minket a világ "ha egymást szerteni fogjátok!"
    Segitsen minket erre meg Urunk, akár karizmatikus beállitódással, vagy anélkül igyekszünk szolgálni Őt!
    Dicsértessék a Jézus Krisztus!

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom hogy, csak ennyire futotta a vissza-emlézezésedből kedves tv.!
    Spurgeon tyúkjai sokszor okosabbnak bizonyulnak mint a prédikációt hallgató emberek; ez akkor is úgy volt!
    Hogy nem minden volt "szánk ize szerint való", ezzel egyetértek,De túlzásokba sem kellene esni, mert az is BŰN! Igehirdetés, evangélizáció, megtérésre és megújulásra való felhivás VOLT ott! Nem is akármilyen!
    Szerettelek volna, akár téged is, hallani olyan tűzzel prédikálni, mint azt az idősebb pásztort!
    Hasznosabb lenne részedről is békességre és türelemre inteni, nem heccelni, az amúgy is akadékoskodókat!
    Egyetlen ismérv, amiről a világ felgismer/ felismerhet "ha egymást szertni fogjátok".
    Ezért néha tűrni, sőt eltűrni is kell!!
    Adjon erőt mindehhez az ÚR!

    Dicsértessék a Jézus Krisztus!

    VálaszTörlés
  3. Nem akarattal sikerült névtelenre a második változata hozzászólásomnak; u.i. most próbálgatom ezt a szolgáltatást és mivel nem voltam biztos, hogy a második opcióval (az elsővel nem jött össze) sikerült elküldeni a véleményem, a biztonság kedvéért újból begépltem és a következő lehetőséget is kipróbáltam.
    Igy született két variáció egy témára.
    Békesség Istentől!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bedő Gábor!

    A gyengék szeretete abban nyilvánul meg, ha az igazságra nevelik őket, nem abban ha tévtanításokba vezetik.
    Az, hogy valaki tűzzel prédikál vagy elhangzik felhívás megtérésre, még semmire sem garancia. A lelkületet kell megvizsgálni!
    Az Ige arra szólít fel, hogy ne legyen közösségünk a sötétség gyümölcstelen cselekedeteivel, hanem inkább leplezzük le őket.
    Kelemen Etelka.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Kelemen tv-nő!

    Először is az Úr áldja meg!
    Úgy gondolom félreértésre adtam okot, bár nem volt szándékomban.
    Bármivel is megbotránkoztatni még úgysem!
    Arról beszélek, hogy MI újjászületést, bemeritést valló és gyakorló keresztények, akik hisszük is a HISZEK EGY-et elejétől végig; azzal, hogy nem tudunk legalább esetenkénti közös megegyezésre jutni, akár bizonyos kompromisszumok árán is, szerintem éretlenségről és csökönyösségről bizonyitvány.
    Krisztusban gyengéknek azon testvéreinket értettem, akikkel nem értek/értünk ugyan mindenben egyet, mert ...,de azért Isten gyermekei és épp ezért meg kell tanulnunk elfogadni úgy, ahogy...,mert nem tudjuk erőszakkal megváltoztatni őket!
    Türelem és szeretet által munkálkodó kegyelem tehet csodát!
    Addig is, minket asszerint birálnak el , ahogyan viszonyulunk hozzájuk: tapintatos, megértő könyörülettel, vagy dölyfös megvetéssel.
    HA mi kellő alázattal felvállaljuk a testvérként kezelésükkel járó hátrányokat, a keresztény Egység-ért, hiszem, hogy Isten nem marad adósunk!!!
    Ha tetszik, ha nem, egy kalap alá vesznek; Hivő -hivő, ha meg ellenkezünk; - na lássátok, még a hivők sem tudnak megegyezni!
    Mennyivel másként lehet tálalni kivülvalók fele is, HA jó a kapcsolat és elmondhatjuk szabadon, mindenben nem egyformán gyakoroljuk a hitet, DE mi Jézus vérén megváltott testvérek vagyunk!!! és több a közös, mint ami elválaszt minket!
    Legyünk mi, a bizalmat elölegezők és békességre igyekezők és hiszem hogy Isten megáld minket!!!

    " A szeretet sok vétket elfedez!"

    VálaszTörlés

Itt hozzá(m) szólhatsz...